De Nieuwe Leraar — Jrg. 6 (september) nr. 3/4

06   “Wees een beetje mild voor jezelf”
Raymond Krui
Annemieke Schoemaker is een expert op het gebied van werkdruk in het onderwijs. In een interview geeft ze praktische tips en trucs over hoe je de focus kunt verleggen van werkdruk naar werkplezier. Een van haar suggesties is dat leerkrachten milder voor zichzelf worden. “Je levert als leerkracht een topprestatie, dus het is heus niet erg als je een keer een bespreking mist of een klusje niet af hebt.”.

14 Wie schrijft, die blijft
Annemarie Terhell
Hoe breng je boeken tot leven in de klas? Door veel tijd te besteden aan lezen en voorlezen, natuurlijk. Maar ook door erover te praten en regelmatig leuke extra’s te bieden, zoals een digitaal verhaal, een schrijfactiviteit of een schrijversbezoek. Uit onderzoek blijkt dat zo’n schrijversbezoek een flinke stimulans kan zijn voor het leesplezier en de leesmotivatie van leerlingen.

16 Wat heeft de coronacrisis opgeleverd?
Floortje Dekkers 
Het nieuwe schooljaar is begonnen, het vorige vroeg veel van het aanpassingsvermogen van scholen en leerkrachten. Maar het leverde ook wat op. Zo bleken bepaalde coronaaanpassingen het behouden waard te zijn. “Als leraar ga je veel kritischer kijken naar wat een kind écht nodig heeft.”

26 Vers van de pers: Kleuteruniversiteit Magazine
Lotte Stegeman
Wie online zoekt naar experts in het kleuteronderwijs, komt al snel uit bij juf Sanne en meester Sander. Niet onlogisch dus dat zij de hoofdredactie vormen van Kleuteruniversiteit Magazine, dat deze maand gelanceerd wordt. Het is de volgende stap in hun gedeelde missie. “We hebben een enorme drive om iets te betekenen voor het kleuteronderwijs.”

30 Mindful voor de klas staan doe je zo
Nienke Blokhuis
Eline Snel geeft cursussen mindfulness aan leerkrachten én leerlingen. We interviewen haar over haar aanpak. Wat levert zo’n cursus op? “Je krijgt meer geduld, je gaat anders om met de werkdruk, en je leert beter luisteren en beter kijken naar jezelf en naar je leerlingen, zonder daar meteen een oordeel over te hebben.”

En verder…
10 Dubbelinterview: Maarten Stuifbergen en John Speelman over werkdruk
20 De beste tips en trucs om je werkstress te lijf te gaan
37 Joke Lorist-Klappe houdt een pleidooi voor lijstjes
40 De wijze lessen van tv-presentatice en radio-dj Fien Vermeulen