De Nieuwe Leraar — Jrg. 6 (november 2020) nr. 5

Thema: Feest!

06 “Feesten zijn de jus op de stamppot”
Nienke Blokhuis
Feesten is goed voor je, aldus volkscultuur- en traditiedeskundige Ineke Strouken (68). Als oud-directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland weet ze alles van onze feestgewoontes en -behoeftes. Volgens Strouken hebben scholen de plicht om iedereen te leren waarom we bepaalde feesten vieren. “Het koesteren en kennen van tradities maakt je tot een volwaardig lid van de samenleving.”

11 Meer dan alleen plezier
Floortje Dekkers
Feesten en vieringen op school zorgen vooral voor verbinding. Niet alleen tussen leerlingen onderling en tussen leraar en leerling, maar ook tussen de school en de omringende buurt, tussen culturen en zelfs tussen mens en natuur. Feest brengt veel meer dan alleen plezier, zo leert rondgang langs verschillende scholen.

17 “Je kunnen inleven is waardevol”
Daisy Mertens
Columnist Daisy Mertens realiseert zich iedere dag weer hoe mooi het is om tussen allerlei culturen les te mogen geven, met al die verschillende religies, eetgewoonten en feesten. “Iets waar ik ook als leraar en mensen veel van leer. Je kunnen inleven in wat de andere beleeft, mee maakt en daarbij voelt, is waardevol. Maar soms is er ook onbegrip. Iets waar ik op dat moment als leerkracht wat mee moet.”

18 Een feest van diversiteit
Marusja Aangeenbrug
Feesten vier je op school niet alleen voor de gezelligheid, het zijn ook mijlpalen in het leven. Maar wat- en hoe- vier je als er kinderen van allerlei nationaliteiten en religieuze achtergronden in de klas zitten?

20 Kaasmannetjes, plantjes, hamburgers, mummies en taartjes
Jasmijn Stegeman
Heb je iets te vieren en zoek je een originele lekkernij om je leerlingen mee te verwennen? Dan vind je ongetwijfeld iets van je gading op pagina 20 en verder. Daar staan vijf traktatie-ideeën.

En verder…
10 Duurzaam feesten met Maarten Stuifbergen
14 De leukste boeken, apps en websites voor de donkere maanden
23 De essentie van feest volgens Joke Lorist-Klappe
26 Ballonnen voor rekenhoeken