De Nieuwe Leraar — Jrg. 6 (maart 2020) nr. 1

06 “Ga niet uit van wat er is, maar anticipeer”
Floortje Dekkers
Eind vorig jaar deed Marcel Beukeboom zijn intrede in de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Mooi, want als Klimaatgezant heeft hij een stevige opdracht te vervullen; die invloed is daarbij hard nodig. De wereld moet in beweging komen en het roer moet om, willen we de komende generaties nog een leefbare planeet nalaten. Beukeboom heeft zijn hoop deels gevestigd op het verandertalent en aanpassingsvermogen van kinderen en jongeren.

12 “Toen we die afvalberg zagen, wisten we dat we moesten veranderen”
Floortje Dekkers
Basisschool de Paradijsvogel in Den Haag is hard op weg naar het predicaat eco-school, hét internationale keurmerk voor duurzame scholen. Vier kinderen van het eco-team vertellen hier met verve over hun (dagelijkse) acties voor milieu en klimaat. Voor hen staat als een paal boven water: we moeten zuiniger zijn op de aarde.

16 Klimaatles zonder opgeheven vinger
Lotte Stegeman
Het is nog geen verplicht onderdeel van het curriculum. Maar in de klas aandacht besteden aan klimaatverandering ligt wel erg voor de hand. Alleen, logischerwijs is niet elke leraar ook deskundige op dat thema. Hoe spijker je de klimaatkennis van je klas én jezelf bij? Kinderboekenschrijver Marc ter Horst schreef Palmen op de Noordpool: “Je hoeft niet bang te zijn voor het thema.”

20 Groen licht dankzij klussende kinderen
Carla Desain
Scholen hebben vaak te weinig geld voor het opknappen van het schoolplein, gereedschap of uitstapjes. Tegelijkertijd worden er flinke bedragen verspild aan stroom. ‘Tijd voor actie’, vonden ze bij WALHALLAb in Zutphen. Een voor een worden nu de 26 Zutphense basisscholen onder handen genomen door leerlingen van de scholen zelf, samen met WALHALLAbtechnici.

23 Vroeger
Joke Lorist-Klappe
Columnist Joke mijmert over haar schooltijd, die stiekem eigenlijk heel duurzaam was: “In de toiletten hingen stangen met zeepbollen die eindeloos lang meegingen. Je kunt hierover discussiëren: broeinesten van bacteriën zouden het zijn.” Toch zien we nu die blokken zeep weer terug, als milieuvriendelijke producten.’

En verder…
11
Maarten Stuifbergen: alle klassen de tuin in
15
Terug van weggeweest: columnist Daisy Mertens
19
Kijk/lees/luister: handige hulp voor groene lessen
30
Tech & tools