COS — Jrg. 38 (december 2020) nr. 3

02 Kerst met Dr Panda
Laat de magie beginnen, want met deze AR-app kunnen kinderen hun eigen kerstboom ontwerpen. Met je telefoon of tablet scan je de plek waar je de boom wil hebben staan en vervolgens kan iedereen zijn fantasie de vrije loop laten. Maak foto’s van je leerlingen bij hun boom voor hun eigen, orginele kerstkaart.

03 Er is meer dan ‘alleen’ Teams van Microsoft

04 Maak werk van digitale geletterdheid
Brigitte Bloem
De huidige generatie scholieren lijkt wel met een schermpje in de hand geboren. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat iedereen digitaal geletterd is. ‘In de samenleving vormt zich een kloof tussen digitaal geletterden en digitaal laaggeletterden en die kloof begint al op de basisschool’, stelt Remco Pijpers van Kennisnet vast. ‘Daarom is het zo belangrijk dat scholen werk maken van digitale geletterdheid.’

05 Ontdek de natuur
Ontdek met je leerlingen de natuur met de gratis app iNaturalist. Je downloadt de app, registreert je en kunt met je telefoon op pad de natuur ontdekken. Na het uploaden van duidelijke foto’s leren de leerlingen dieren, insecten en planten te identificeren en werken jullie tegelijkertijd mee aan een onderzoekdatabase voor wetenschappers.

06 Met Framed verbeter je de cyberweerbaarheid van jongeren
Esmee Weerden
Jongeren weten dat het stelen van een fiets strafbaar is. Maar dat ze voor het delen van inloggegevens of het aanpassen van cijfers in het systeem een strafblad kunnen krijgen, is bij hen vaak onbekend. Daarom introduceert de politie het lesprogramma Framed: een mobiele game die aansluit bij de leefwereld van jongeren.

07 SURF Onderwijsawards voor het eerst online uitgereikt
Tijdens de online editie van de SURF Onderwijsdagen 2020 zijn awards toegekend aan vijf onderwijsprofessionals die nationaal en internationaal bijdragen aan onderwijsvernieuwing. De vijf winnaars zijn verrast in een videocall, waarin Christien Bok, innovatiemanager Onderwijs bij SURF, hen de awards toekende.

08 Uitgelichte app: Robot Factory van Tinybop

09 Digitale leermiddelen bieden kansen
Mandy de Bruin

10 Contact & colofon