COS — Jrg. 37 (mei 2020) nr. 8

02 Lesidee 75 jaar vrijheid
Veel geplande activiteiten rond het 75-jarige jubileum van de bevrijding van Nederland zijn niet doorgegaan door de coronacrisis. Online is er veel materiaal beschikbaar over dit jubileum om in de lessen op afstand te gebruiken. Het lesmateriaal is het hele jaar door te gebruiken. Docent Henk Botter heeft een overzicht van sites en de bijbehorende lesmaterialen in dit lesidee verzameld.

03 Evaluatie app Mazaam – The Musical Genius
Kinderen en muziek zijn een natuurlijke combinatie. Of je nu een liedje zingt of als ze zelf muziek proberen te maken met behulp van hun speelgoed, kinderen zijn al op jonge leeftijd bezig met muziek. En een beetje extra muziek en vrolijkheid kan in deze tijd geen kwaad. Muziek helpt daarnaast bij het ontwikkelen van het kinderbrein. Een leuke app die jonge kinderen kan helpen bij hun muzikale ontwikkeling is Mazaam – The Musical Genius.

04 Bits & bytes
Tech tips, trucs en tools

05 Gebruik je Digibord als een Pro
In de gratis E-learning ‘Gebruik je Digibord als een Pro’ vinden leerkrachten tips om het maximale uit hun digibord te halen. De digitale cursus wordt gegeven door Meester Sander. De video’s bevatten handige basisvaardigheden voor interactief onderwijs met een touchscreen en zijn gekoppeld aan opdrachten en direct inzetbare lessen.

06 HP in het onderwijs
HP vindt dat kwalitatief hoogwaardig onderwijs modern dient te zijn en gelooft in de combinatie van techniek, innovatie, toegankelijkheid en studie. HP introduceert de nieuwste producten voor het onderwijs.

07 Cyberdeskundige maakt corona-cyberquiz om tegen hackers te beschermen
‘Hackers misbruiken de aandacht voor corona om computers over te nemen, bankrekeningen te plunderen en bedrijven plat te leggen. Vooral nu veel mensen thuiswerken en scholen digitaal onderwijs geven, biedt dat de cybercriminelen ongekende nieuwe mogelijkheden.’ Dat zegt Maria Genova, cybercrimedeskundige en auteur van het jeugdboek What the h@ck.

08 Knutselen met DNA: gratis online lespakket voor groep 7/8 en eerste 2 leerjaren vmbo
Kunnen we in de toekomst mensen ontwerpen? Meningsvorming, gedachten en ideeën verwoorden en onderbouwen; neem met je klas actief deel aan de DNA-dialoog.

09 Activiteiten Tropenmuseum online te ‘ervaren’
Nu alle musea gesloten zijn, heeft het Tropenmuseum de mooiste wereldverhalen en leukste culturele activiteiten voor thuis (of in de klas) op de website geplaatst.

10 Vernieuwde Zapp-app
Het leven van gezinnen speelt zich momenteel vooral af binnen vier muren. Daardoor is het soms lastig om thuiswerken, lesgeven en spelen te combineren. De publieke omroep wil ouders een handje helpen met de nieuwe NPO Zappelin-app en de kinderpodcast Droomtheater: Het Oor.

11 Contact & colofon