COS — Jrg. 31 (mei 2014) Nr. 9

  4  Tweetscope
André Slegers. Michelle Clement, KEii

  4  Bits & Bytes
Harry Dubois – Skypen en gamen met koptelefoon
– Van 1 naar 5 (http://bit.ly/5TBdisk)
– Chromebook in de zakelijke markt (www.theguardian.com/technology/blog/2014/feb/05/microsoft-smart-tv-phablet)
– Het Wonder van de Gouden eeuw
– Winnende touchscreens
– Met Layar kennismaken met digitaal lesmateriaal (www.memo-malmberg.nl/onderbouw)

  6  Pilotonderzoek laat effectiviteit leesapp zien
Brigitte Bloem
Met de app Letterprins kunnen beginnende lezertjes spelenderwijs hun woordkennis en leesprestaties verbeteren.

  9  SnAppen
André Slegers. Michelle Clement, KEii
– Snugger
– Wiskundetovenaar
– Animation creator HD

10  Excel4Kids
EVALUATIE
Ron Dikken
Microsoft Office is al jarenlang het meest gebruikte kantoorpakket op basisscholen, maar wat wordt er nu eigenlijk van gebruikt? Word zeker en ook PowerPoint is voor velen vertrouwde kost. Het gebruik van Excel door leerlingen is minder algemeen. Uitgeverij Schoolsupport vindt dat het anders kan en biedt een training aan, bedoeld voor kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool en dan in het bijzonder kinderen die vragen om extra uitdaging.

14  Simpele en goedkope Chromebook slijt zichzelf
Pieter van den Brand
Apple heeft zijn iPad, Microsoft bestuurt het gros van de desk- en laptops, maar Google heeft zijn Chromebook en Apps for Education en lijkt me een succesvolle opmars bezig, ook in ons land.

17  Van de hemel naar de hel?
COLUMN
Jan Zengerink

18  LearnScreen.nl
EVALUATIE
Mandy de Bruijn
Interactieve borden zijn een geweldige manier voor leraren om het lesgeven interessanter te maken. Er bestaan tegenwoordig ontelbaar veel materialen en tools voor het digibord. Om leerkrachten te helpen om in deze chaos van digitale hulpmiddelen hun weg te vinden, zijn er prachtige mediatheken ontwikkeld. Eén van deze mediatheken is LearnScreen.

20  Leerstof voor iedereen
Suzanne de Boer
Zo veel leerlingen, zo veel persoonlijkheden. Allemaal verschillend en allemaal met een andere onderwijsbehoefte. Er is een lesprogramma dat aan ieders wens tegemoetkomt. Ook aan die van de leekracht.

22  Noorwegen
COS LESIDEE (vo)
Henk Botter
Weinig Nederlanders staan erbij stil dat Noorwegen eigenlijk een buurland van ons is. Vanaf Schiermonnikoog is het ongeveer 500 kilometer varen over de Noordzee om het vasteland van Noorwegen te bereiken. Vanaf dit Waddeneiland is Parijs verder. In dit Lesidee leer je meer over ons buurland en ga je in Google Maps een toeristische route uitzetten in dit bijzondere land.

24  Met Google Maps op reis
HOW TO
Henk Botter
Google is meer dan een zoekprogramma. Het bevat inmiddels onderdelen of apps als Gmail, Drive, Youtube, Nieuws, Foto’s en Maps. Met de laatste twee onderdelen gaan we in deze How to…aan de slag. Hoe maak je een eigen route in Google Maps en hoe vroeg je daar marketing en foto’s aan toe?

26  Denk eens na!
COS LESIDEE (po)
Helmar Rouwenhorst
De maand april was de Maand van de Filosofie. Door in gesprek te zijn, denk je samen na over allerlei onderwerpen. Ieder jaar staat er een onderwerp centraal in deze filosofiemaand. Dit jaar was dat de mens en techniek. In dit lesidee gaan de kinderen terug naar de oorsprong van de filosofie, maken ze kennis met de jeugdige Nederlandse filosoof Bas Haring en gaan ze zelf filosoferen. Laat de gedachten vloeien!

28  Mijn Speellokaal
EVALUATIE
Mandy de Bruijn
Mijn Speellokaal is een online spelomgeving voor het basisonderwijs waar kinderen zelfstandig kunnen oefenen voor verschillende vakken, op school en thuis. Mijn Speellokaal is gaan groeien toen er vanuit het onderwijs meer vraag kwam naar spellen voor rugzakleerlingen. Deze spellen vragen veel tijd om ze goed en verantwoord te ontwikkelen, maar op Mijn Speellokaal zijn ze inmiddels goed vertegenwoordigd.

30  COS Forward
– Digibattle
– ‘Droppie water in de klas’
– Verzet tegen verplicht anti-pestprogramma

38  Dig-I-Dee (po)
André Slegers, Michelle Clement, KEii
– Kunstlessen
– Digitaal toetsen met behulp van Google formulieren en nakijken met Flubaroo (www.flubaroo.com)
– De nieuwe wildernis (www.denieuwewildernis.nl/indeklas)