COS — Jrg. 30 (oktober 2012) Nr. 2

4 De verschillen in onderwijsland zouden wel eens heel groot kunnen worden…
REDACTIONEEL
Theo Louwers
Uit onderzoek van accountantsbureau Deloitte blijkt door de bezuiniging van de overheid vorig jaar zesduizend leerkrachten hun baan zijn kwijtgeraakt. Dat is vijf procent van het totaal. Het grootste deel van deze zesduizend banen ging verloren in het basisonderwijs…

4 BITS & BYTES
Gerard Koster
– LeapFrog
– Road Trip India
– BoekTweePuntNul (www.boektweepuntnul.nl)
– Badge2match
– Study Ball (www.curiosite.com)

5 KLEMBORD
Opvattingen en opmerkelijke uitspraken gesignaleerd door de redacteuren van COS.

6 ‘ICT moet een verbindingselement zijn dat perfect past bij de school’
Q&A
Mandy de Bruin
Actacom is een van de aanbieders die scholen begeleiden en voorzien van ict. Directeur Lex Prozee is duidelijk: ‘ICT is een hulpmiddel voord e school dat afgestemd dient te zijn op de gebruikers.

9
SnAppen
AndrŽ Siegers & Michelle Clement (KEii)
– Zelf maken
– Algebra game
– Toca Store

10 Op locatie
Groene Hart Praktijkschool Alphen aan de Rijn

11 COS Forward
Theo Louwers
– Smihopedia (www.smihopedia.nl)
– Icils (www.icils.nl)
– KlasseTV: Nieuw lespakket papier en karton
– De Lovebuzz (www.lovebuzz.nl)
– Bij mij om de hoek… (www.maandvandegeschiedenis.nl/bijmijomdehoek)

14 Typtuin.nl
EVALUATIE
Mandy de Bruin
Tegenwoordig is leren typen net zo belangrijk als leren schrijven. Kinderen zitten al jong achter de computer voor MSN, e-mail en het maken van werkstukken….

16 iTunes U
EVALUATIE
Gerard Koster
Met het programma iTunes U opent zich een groot aanbod aan wetenschappelijke multimediale publicaties die allemaal gratis te downloaden zijn. Als je als instituut geregistreerd staat bij Apple, kun je je lesstof volledig op maat krijgen.

18 Naar de maan
COS LESIDEE (po)
Helmar Rouwvoet
Op 25 augustus 2012 overleed Neil Armstrong. Begonnen als testpiloot en beroemd geworden als astronaut. Uitgekozen om eerder dan de Russen in de ruimte te vliegen. Het Apollo-project heeft z’n bekendheid gegeven. OP weg naar een plek waar de mens niet eerder geland was. Dit lesidee gaat over de plek die hij met twee andere astronauten bezocht, de maan.

19 Geocaching
COS LESIDEE (vo)
Henk Botter

Wandelen saai? Niet als je op zoek gaat naar schatten die overal en nergens in Nederland verborgen liggen! Met je smartphone in de hand kun je op de meest bijzondere plaatsten overal in Nederland gaan schatgraven.

20 Tikkit
EVALUATIE
Henk Botter
‘Tikkit laat zien wat er in musea te ontdekken is! In spannende games en leuke wedstrijden ontdek je van alles. Je kunt racen op milieuvriendelijke brandstof, of op zoek naar het begin van het leven op aarde. En wist je dat je kunt stunten met een oude koets? Of dat je hermelijnen mantel heel cool staat op jouw model? Meld je snel aan en doe mee!’

22 Werken met Weebly.com
HOW TO
Henk Botter
In de rubriek ‘How To’ leer je stap voor stap werken met een praktische toepassing die geschikt is voor het onderwijs. Suggesties of verzoekjes voor deze rubriek? Stuur een e-mail aan de redactie.

25 Interactieve communicatie tussen any device en het digitale bord
Theo Louwers
De ontwikkelingen op het gebied van digitale borden, touchscreens in combinatie met tablets gaan snel. Prowise is er met Pro Connect in geslaagd om tablets draadloos te laten communiceren met elk digitaal bord en touchscreen. ‘We hebben met Pro Connect dynamiet in handen’ zegt Mario van Och.

27 Slecht……!!!!!
COLUMN
Jos Elbersen

28 Van PowerPointpresentatie tot compleet e-learning programma
HET PROJECT
Harry Debois
‘Het begon met een eenvoudige presentatie op de school van mijn kinderen’, zo begint Yvonne van Aken. Ze heeft echter niet kunnen vermoeden dat dit uiteindelijk uitgroeide tot een volwaardig e-learningprogramma voor het onderwijs. Het thema wat zij besprak op die avond had de volle aandacht van de zaal: veilig gebruik van sociale media.

30 Dig-I-Dee (po)
AndrŽ Slegers, Michelle Clement, KEii
– Gezond bezig (www.gavoorgezond.nl)
– De elementen in beeld (www.periodicvideos.com)
– Creatief met Mrs. Brown (www.mrsbrownart.com)