COS — Jrg. 30 (november 2012) Nr. 3

4 Lezers met idee‘n kunnen zich melden
REDACTIONEEL
Theo Louwers
Af en toe word je geconfronteerd met problemen waar je niet op zit te wachten. Je krijgt plotseling mailtjes binnen van lezers en andere belangstellende die de site van COS willen lezen….

4 BITS & BYTES
Harry Dubois
– Tabcabby (www.laptopkar.nl)
– Standaartje (http://bit.ly/ministand)
– iPhone 5 (http://bit.ly/iphone5open)
– Windows 8 tablets in aantocht

5 KLEMBORD
Opvattingen en opmerkelijke uitspraken gesignaleerd door de redacteuren van COS.

6 ‘Over vijf jaar doen we wellicht alles op een tabletcomputer’
Q&A
Mandy de Bruin
Er zijn veel ict-bedrijven die scholen willen voorzien van software of webbased oplossingen om het leerlingvolgsysteem en de administratie digitaal te verwerken. Een gesprek met ParnasSys-directeur Martin de Goffau.

8 PowerPoint tips
Bram Faems
Laten we vooraf eerlijk zijn tegen elkaar: een mooie PowerPoint redt een inhoudelijke magere of slecht gebrachte presentatie niet. Maar als je een boeiend verhaal te vertellen hebt, haal je met onderstaande PowerPoint tips het uiterste uit het programma.

10 Op locatie
Skobos in Oirschot

11 COS Forward
Theo Louwers
– Bovenbouwers worden DonorWiser (www.donordenkers.nl)
– Nieuw onderzoek naar excellentie op scholen
– Open digitaal leermateriaal (www.stercollecties.wikiwijs.nl)
– Door Rory Sie ontwikklede tool COCOON zoekt juiste samenwerkingspartner

14 Spelend leren met Bobo
EVALUATIE
Yteke de Lange
Bobo het blauwe konijn is bij vele bekend van het blad BOBO. Nu heeft Blink Uitgevers ook een website gemaakt die geschikt is voor gebruik op het digitaal bord en pc in de taal en rekenontwikkeling. Het programma is bedoeld om bij te dragen aan de beginnende geletterd- en gecijferdheid en de taal en rekenontwikkeling in het algemeen. het is een programma dat prima naast de veelgebruikte methode Schatkist of een andere methode ingezet kan worden. Bobo Leefwereld is gemaakt voor uiteenlopende gebruikssituaties.

16 ICT Safari.nl
EVALUATIE
AndrŽ Slegers
ICT Safari is ontstaan vanuit het werken met een klas hoogbegaafde kinderen. Voor deze kinderen had een leerkracht allerlei ict-gerelateerde werk, leer en ontdekopdrachten gemaakt. Om deze verzameling niet verloren te laten gaan, maar juist te ordenen, te bundelen en te delen is ICT Safari gebouwd.

18
SnAppen
AndrŽ Slegers, Michelle Clement
– Bru-taal, spelen met taal
– Zicht op je dag met Phoebeez
– HowStuffWorks

19 Op reis met het (hemel)water
COS LESIDEE (po)
Helmar Rouwvoet
Het lesidee van deze maand gaat over nattigheid. Het seizoen waar we nu middenin zitten, de herfst, geeft ons daar genoeg van. Flinke buien, veel wind, druilerige dagen, het heeft het allemaal. Echt weer om binnen te blijven. Maar hoe ontstaat regen? Is regen eigenlijk belangrijk? Kloppen weersvoorspellingen? Barst maar los!

20 Hij gelooft in mij
COS LESIDEE (vo)
Henk Botter

‘Zijn leven, haar liefde, onze muziek: hij gelooft in mij, het ware verhaal van AndrŽ Hazes en de vrouw naast hem.’ Dit zijn de teksten die je kunt lezen in de trailer voor de musical over de volkszanger die in 2004 overleed aan een hartstilstand. Hazes kon in zijn liedjes zijn momenten van geluk en verdriet overtuigend brengen.

21 Leren in een digitale wereld: uitdagingen voor het onderwijs
Albert-Jan den Butter
Er is nog weinig wetenschappelijk bewijs dat er een positiefverband is tussen leren en ict. Prof. dr. F. Brand-Gruwel hield zich jaren bezig met deze vraag. In oktober aanvaarde ze haar benoeming als hoogleraar Learning sciences aan de Open Universiteit in Heerlen door haar oratie uit te spreken met de titel: ‘Leren in een digitale wereld: uitdagingen voor het onderwijs.’

23 Tweetscoop
AndrŽ Slegers, Michelle Clement

24 De Surfsleutel
EVALUATIE
Michelle Clement
Het is voor veel ouders en leerkrachten lastig; op welke manier laat ik de kinderen veilig kennismaken en werken met internet? Het is nodig kinderen te leren om hier op een goede manier mee om te gaan. Daarvoor zijn diverse hulpmiddelen en tools te vinden. De Surfsleutel is een voorbeeld. Natuurlijk blijft het belangrijk om als leerkracht de leerlingen te begeleiden op het internet en ze te leren hoe om te gaan met de mogelijkheden. De Surfsleutel beoogt een veilige, kindvriendelijke speelplaats met educatieve mogelijkheden op internet voor kinderen te zijn, die voor iedereen vrij te gebruiken zijn.

26 Werken met Pixton.com voor scholen
HOW TO
Henk Botter
In de rubriek ‘How To’ leer je stap voor stap werken met een praktische toepassing die geschikt is voor het onderwijs. Suggesties of verzoekjes voor deze rubriek? Stuur een e-mail aan de redactie.

28 Ouderavond.nl voor invulling ouderavonden, workshop-lessen en trainigen
HET PROJECT
Theo Louwers

De website Ouderavond.nl biedt ouderavonden over allerlei media gerelateerde thema’s, geschikt voor basis en voortgezet onderwijs. Het initiatief is een samenwerking tussen stichting De kinderconsument en de Nationale Academie voor Media en Maatschappij.

29 Rekenen
COLUMN
Jan Zengerink

30 Dig-I-Dee (po)
AndrŽ Slegers, Michelle Clement, KEii
– Maak ’t interactief (www.educaplay.com)
– Op de proef (www.proefjes.nl)
– Spelen met taal (www.educatie.ntr.nl/taalspel)