COS — Jrg. 30 (maart 2013) Nr. 7

4 Tijd om de zaak op te schudden. Ook bij COS…
REDACTIONEEL
Theo Louwers
Overal om ons heen begint de natuur te ontluiken en de dierenwereld is druk bezig zich voor te bereiden op het broedseizoen.

4 Bits & Bytes
Harry Dubois
– Laptop of toch een tablet?
– Computer te koop voor EUR 28 (http://downloads.raspberrypi.org/Raspberry_Pi_Education_Manual.pdf)
– Nieuwe interactieve tafel
– Of.. zelf bouwen
– Chromebook in opkomst?
– Welke laptop moet ik kopen? (http://tweakers.net/pricewatch)

5 KLEMBORD
Opvattingen en opmerkelijke uitspraken gesignaleerd door de redacteuren van COS.

6 LanSolutions: ‘Denk niet in problemen, maar in oplossingen’
Q&A
Mandy de Bruin
LanSolutions is totaalaanbieder van ict-diensten en pc gerelateerde hardware en software binnen het MKB, het onderwijs en zorginstellingen. Raymond Pautit en Stephan van Rijn leggen het motte van LanSolutions. ‘Denk niet in problemen, maar in oplossingen’, uit.

8 Tweetscoop
AndrŽ Slegers, Michelle Clement, (KEii)

9 IPON2013: Onderwijs Leert! Onderwijs innoveert!
Barbara Gruijters
Op 10 en 11 april 2013: de zesde editie van IPON in de Jaarbeurs in Utrecht. Met dit jaar weer vele nieuwe en innovatieve op het gebied van leren met ict en meer dan 100 workshops, presentaties en keynotes.

10 Op locatie
De Kameleon, Den Bosch.

11 COS Forward
Theo Louwers
– Cito investeert in oefenweb.nl
– Digitale examens
– Duh: informatieve ibooks voor kinderen
– Leuk leren week 2013
– Smihopedia (www.smihopedia.nl)

14 Samen voor War Child
EVALUATIE
Henk Botter
De missie van War Child is bekend: ‘War Child gelooft in de kracht van kinderen en jongeren, hoezeer ze ook zijn beschadigd door de oorlog. Kracht om de impact van hun ervaringen te overwinnen. Kracht om hun eigen toekomst en die van hun omgeving positief te be•nvloeden. De programma’s van War Child helpen oorlogskinderen die kracht te ontwikkelen. Zodat ze later, ook bij mogelijk nieuwe conflicten sterker staan.

16 Site Dramaland.nl
EVALUATIE
Mandy de Bruin
Rekenen, lezen en schrijven. Vakken die dagelijks terugkomen op school. Maar, hoe zit het met het vak drama? Drama is sinds de invoering van de Wet op Basisonderwijs 1984, een officieel schoolvak, maar toch is het op veel scholen een ongeschreven kindje. Vaak komt dit omdat veel leerkrachten het moeilijk vinden om het vak drama te geven. Ze denken dat ze het zelf niet goed kunnen of zien organisatorische problemen om een dramales te organiseren en hebben moeite om een leuke les drama te bedenken.

18 Anders organiseren met online video
Erno Mijland
‘Flipping the classrooom’ is een van de antwoorden op de vraag: hoe kunnen we met video het leren beter ondersteunen? Steeds meer leraren, vooral in het voortgezet onderwijs, ontdekken de mogelijkheden van het vastleggen van hun uitleg in filmpjes. Ze laten leerlingen thuis deze filmpjes bekijken en gaan in de klas aan de slag met de verwerking.

20 Squla
EVALUATIE
Michelle Clement
Steeds meer educatieve software, games en apps maken het mogelijk om spelenderwijs te leren. Maar wat sluit nou echt aan bij het werk op school? Voor veel leerkrachten en ouders is dit een lastige zoektocht. Squla bestaat sinds september 2010 en is eerder ge‘valueerd in COS 6 2011 (pag. 22) , maar omdat de omgeving zich razendsnel ontwikkelt, is het tijd voor een tweede evaluatie.

22 Troonopvolging
COS LESIDEE (po)
Helmar Rouwvoet

Op maandag 28 januari 2013 gonsde het door heel Nederland. De koningin zou die avond om 19:00 uur op televisie verschijnen. Wat zou zij aan haar volk bekend willen maken? Al vaak werd gedacht dat ze afstand zou doen van de troon, maar zou het nu echt zijn? In dit lesidee maak je o.a. kennis met de voorgangers van onze koningin en de toekomstige koning.

23 Doping
COS LESIDEE (vo)
Henk Botter
Je moet wel durven als fabrikant: een product op de markt brengen met de slogan ‘doping voor het haar!’. Een shampoo die cafe•ne bevat waardoor je minder snel kaal wordt. Topsporters wordt afgeraden om deze shampoo te gebruiken. De werkzame stof cafe•ne staat op de lijst van dopingproducten. Kale wereldkampioenen zijn dus dopingvrije sporters? Of werkt dat niet zo?

24
SnAppen
AndrŽ Siegers & Michelle Clement, (KEii)
– Ikleerhetverkeer
– Blik op groen
– Motion Math HD

25 Sociaal Netwerken met Ghostbusters
GHOSTBUSTER
Mandy de Bruin
Het internet is voor kinderen en jongeren van tegenwoordig onmisbaar. Ze zoeken er naar informatie over alles wat hen bezighoudt, spelen spelletjes en maken meerdere profielen aan, sturen leuke foto’s door en chatten met oude en nieuwe vrienden.

26 Werken met Screenr
HOW TO
Henk Botter
In de rubriek ‘How To’ leer je stap voor stap werken met een praktische toepassing die geschikt is voor het onderwijs. Suggesties of verzoekjes voor deze rubriek? Stuur een e-mail aan de redactie.

28 ‘Isy slimme en veelzijdige communicatieschool’
HET PROJECT
Theo Louwers
Isy is een gebruiksvriendelijk digitaal communicatiesysteem dat als tool naast de website van de basisschool functioneert. ‘Ouders informeren is nog nooit gemakkelijker geweest. Isy is bovendien kostenbesparend zegt Fons van Hoof, die nauw betrokken is bij de uitrol van het programma (www.isy-school.nl)

29 Geen reclame, maar wat dan wel…
COLUMN
Jan Zengerink

30 Dig-I-Dee (po)
AndrŽ Slegers, Michelle Clement, (KEii)
– Ik snap het nu (www.iksnaphet.nu)
– Ik van binnen (www.ikvanbinnen.nl)
– Muziek in school (www.muziekinschool.net)