COS — Jrg. 29 (mei 2012) Nr. 9

4 Perspectief…
REDACTIONEEL
Theo Louwers
Soms loop je tegen opmerkelijke zaken aan. Enkele weken geleden was ik op een verjaardag van een 90-jarige. De man heeft een uitstraling van iemand die meer dan vijftien jaar jonger is…

4 BITS & BYTES
Gerard Koster
– Child Pad
– Kurio
– eInstruction (www.eInstruction.nl)
– Beeldhorloge (www.beeldhorloge.nl)
– Medio Liftab

5 KLEMBORD
Opvattingen en opmerkelijke uitspraken gesignaleerd door de redacteuren van COS.

6 StudyFlow: drie jongens en hun droom
Albert Lubberink
Een opdracht van de Nyenrode New Business School in Amsterdam. Twee jaar later is StudyFlow een winstgevend bedrijf met internationale ambities.

8 De ICT-cošrdinator – een spil in verandering
Bob Hofman
Juist nu speelt de ict-cošrdinator een sleutelrol in het samen met leerkrachten en docenten ontwerpen van optimaal onderwijs.

12 Muiswerk Leesstart
EVALUATIE
Mandy de Bruin
Muiswerkprogramma’s laten leerlingen extra oefenen op de computer. De oefeningen zijn vaak leerzaam en goed toegespitst op het niveau van het individuele kind. Een mooie manier om aan de huidige vraag van adaptief onderwijs te voldoen.

14 Tafelkluis
EVALUATIE
Eelke van Wijk
Tafelkluis is een applicatie voor de iPad of iPhone voor het automatiseren van de tafels. Deze ‘light’ versie van het programma heeft alleen de tafels 1 en 2, de betaalde versie gaat tot de tafel van 10.

16 Op locatie
Brede school ’t Sterrenpad in Nuis.

17 Wie heeft het licht uitgedaan
COS LESIDEE (po)
Helmar Rouwvoet
Op 20 mei vindt er een zonsverduistering plaats. Voor een korte tijd zal het dan overdag op aarde even nacht zijn. Wil je dit meemaken, dan zul je een verre reis moeten maken. Soms is het in ons land ook te zien, maar dat is zeldzaam. Ondertussen kun je wel met dit lesidee aan het werk en kom je van alles te weten over dit fenomeen.

18 Snappen
AndrŽ Slegers, Michelle Clement
– Pepi Bath
– EQuality
– Peter Pan

19 Godsdienst en feestdagen
COS LESIDEE (vo)
Henk Botter
Het ene jaar valt Pasen op 22 en 23 maart, een ander jaar op 20 en 21 april. Hoe kan dat? Kerst valt wel altijd op 25 en 26 december. En hoe zit het met Hemelvaart en Pinksteren? Wat zijn dit voor christelijke feestdagen en waarom ben je dan vrij?

20 www.maasvlakte2.com
EVALUATIE
Henk Botter
‘Maasvlakte 2 laat Nederland groeien.’ De homepage van de projectorganisatie Maasvlakte 2 staat vol stoere taal en beelden. Er is bijvoorbeeld een filmpje te zien hoe premier Mark Rutte in een fourwheeldrive over de Maasvlakte stuitert en hoe ŽŽn van de 19.558 blokken beton wordt geplaatst in de zeewering. Op de site http://www.maasvlakte2.com is voor het onderwijs lesmateriaal beschikbaar.

22 Online leren basis succesvolle scholenbattle
Theo Louwers
De Leuk Leren Week, de online scholenbattle georganiseerd door Squla, is de grootste die ooit in Nederland is gespeeld. Bijna 3000 klassen met in totaal 72.000 kinderen deden aan de battle mee.

24 Werken met Drillster
HOW TO
Henk Botter
In de rubriek ‘How to’ leer je stap-voor-stap werken met een praktische toepassing die geschikt is voor het onderwijs. Suggesties of verzoekjes voor deze rubriek? Stuur een e-mail aan de redactie.

26 Een school van de toekomst: deel 5 – De overheid
HET PROJECT
Kurt Klynen
De laatste in mijn rijtje is voor vele scholen de belangrijkste, namelijk de overheid. Wat doe de overheid om scholen innovatief aan de slag te laten gaan. Is het enkel geld pompen in nieuwe gebouwen? Ik nam een kijkje bij het gelijknamige project dat in Vlaanderen loopt. Dit is de voorlopige stand van zaken.

27 Computersimulaties voor natuuronderwijs op de basisschool
Q&A
Henk Botter
Een week van tevoren al controleren of alle snoertjes, magneten, spoeltjes en aansluitingen nog weken en compleet zijn. Eventuele defecte onderdelen repareren of nieuwe bestellen. De ochtend van de lesdag op tijd naar school en de materialen klaarleggen in bakjes met voldoende onderdelen per groepje.

29 Bring your own device
COLUMN
Jan Zengerink

30 Dig-I-Dee (po)
AndrŽ Slegers, Michelle Clement, KEii
– Dansen met het digibord (www.dancingwiththekids.nl)
– Puzzelen maar! (www.jigsawplanet.com)
– Beleef je eigen avontuur (www.drawastickman.com)