COS — Jrg. 29 (december 2011) Nr. 4

4 ‘De eerste cyclus zit erop.’
REDACTIONEEL
Theo Louwers
De eerste cyclus zit erop. 250 leerkrachten in het basisonderwijs namen na de lestijd deel aan een workshop, die ze zelf hadden gekozen. De meeste leerkrachten moesten daarvoor naar een andere school…

4 BITS & BYTES
– Achteraf scherpstellen
– Leer schrijven door te gamen
– Twee minuten per dag
– Jongleren met virtuele ballen

5 KLEMBORD
Opvattingen en opmerkelijke uitspraken gesignaleerd door de redacteuren van COS.

6 ‘De rol van de leerkracht moet veranderen’
Q&A
Theo Louwers
Op de NOT 2005 werd Skool gelanceerd door Paradigit. Skool bedient nu meer dan duizend basisscholen in Nederland. Ook is de stap gezet naar de omliggende landen. ‘Wij moeten zorgen dat de ict-infrastructuur goed werkt’, vindt Frank Beks, directeur van Skool.

8 Op locatie
Mill-Hillcollege Goirle

9 COS Forward
Theo Louwers
– De digitale klas
– Wikiwijs vernieuwd
– Onderwijs ICT
– Bezuinigingen boekenpakket

12 Zet je les op de kaart
Bram Faems
Heb jij ook zo’n mooie herinneringen aan de tijd dat de meester de topografische kaart uitrolde en er de actualiteit van de dag op situeerde? Die herinneringen vallen bijna in het niet als je ziet wat er vandaag mogelijk is met digitale kaarten.

13 Op QR schattentocht
Je kent ze wel, die vierkantjes met zwarte blokjes, de vervangers van de barcode. Ze duiken meer en meer in het straatbeeld op. Tijd om ze eens in een onderwijscontext te gebruiken.

14 Lekker goedkoop
EVALUATIE
Henk Botter
Vanaf half september zond de NTR de series De Slavernij en De Slavernij Junior uit. In beide series wordt het slavernijverleden van Nederland bellicht, maar ook de slavernij van nu wordt behandeld. IN landen als Bangladesh en Benin zou je werk van de arbeiders in de textielindustrie slavenarbeid kunnen noemen. Hoe lastig het is om dit problemen aan te pakken blijkt uit het spel ‘Lekker Goedkoop’ dat gelijktijdig met de tv-series is ontwikkeld.

16 Loco Online
EVALUATIE
Mandy de Bruin
Loco Mini: wie is er niet groot mee geworden? Bijna iedereen kent Mini Loco. Het uitdagende, zelfcorrigerende spel voor kinderen, dat ook nog eens heel educatief is. Hele generaties hebben via Loco mini lezen en rekenen geoefend. Het spel bestaat al meer dan 40 jaar en al die tijd is Loco Mini met de tijd meegegaan. De opdrachten zijn aangepast aan de veranderingen van de maatschappij, de eisen van het leren en de steeds veranderende kinderen. De opdrachten zijn speels verpakt en er is gebruikgemaakt van bekende kinderhelden als Dora en Diego, Sesamstraat, Tom en Tamira, Floddertje en Pluk van De Petteflet.

18 ‘Visuele instructie en rekenoefenstof zijn nu gekoppeld’
Theo Louwers
Laat eens zien! heeft de complete leerlijn uitgewerkt aan de hand van instructieve filmpjes.

20 GameMaker4School
EVALUATIE
Henk Botter
Eind jaren tachtig was het testdrive ŽŽn van de populaire spellen op de pc. Met een krakerig geluid reed je in een snelle bolide over een bergachtig en bochtig circuit waarbij je tegenliggers en gaten in de weg moest zien te ontwijken. In andere spelletjes kon je apen bananen laten gooien of kon je vanuit een marineschip langsvarende duikboten torpederen. De fanatieke gamers van nu kijken waarschijnlijk meewarig naar deze spellen uit de prehistorie van het digitale tijdperk. Toch zijn principes van deze oerspellen nog steeds aanwezig in de computergames van nu. Uitgeverij Van Buurt Boek heeft het boek Game4School op de markt gebracht: ‘Een lesmethode om in de onderbouw van het voortgezet onderwijs te leren omgaan met gamemaker, gamedesign en gamegeschiedenis zodat je je eigen games kunt maken.’

23 Kersemus
COS LESIDEE PO
Helmar Rouwenhorst
Korte dagen en lange nachten, langzaam gaan we naar het einde van het kalenderjaar. Sinterklaas is net geweest en overal wordt alles in kerstsfeer gebracht. Voor veel mensen betekent dat een gezellige tijd. In dit lesidee staat Kerstmis centraal. Wat doen we allemaal met Kerstmis en waarom doen we dat? Wist je dat je kunt leren om Kerstman te worden?

24 Juf-in-a-Box: Gamend schrijven oefenen
Robijn Niemeijer
Juf-in-a-Box biedt een antwoord op de schrijfproblematiek binnen het basisonderwijs. EŽn op de vier leerlingen in het basisonderwijs heeft moeite met schrijven.

25 Canon
COS LESIDEE VO
Henk Botter
Het Klokhuis zendt elke donderdag een aflevering uit over ŽŽn van de vijftig canononderwerpen van de Nederlandse geschiedenis. Elke week komen persoonlijke geschiedenislessen en spannende avonturen uit lang vervlogen tijden voorbij. Maar ook boeiende weetjes, geheimen, raadsels en ontroerende verhalen. Onze geschiedenis zit er namelijk bomvol mee.

26 Werken met Quizlet.com
HOW TO
Henk Botter
In de rubriek ‘How to’ leer je stap-voor-stap werken met een praktische toepassing die geschikt is voor het onderwijs.

28 Sticker op toetsenbord helpt leerlingen met taal
HET PROJECT
Marieke Baselmans
Toetsenborden van computers hebben een ander lettertype dan de letters die leerlingen in het basisonderwijs leren. Vooral bij leerlingen in de onderbouw en kinderen met een lees-en spellingsprobleem ondervinden hiervan hinder. De oplossing lijkt simpel. Een stickervel met losse schrijfletters, dezelfde die op school worden gebruikt.

29 Twente…
COLUMN
Jos Elbersen

30 Dig-I-Dee (po)
AndrŽ Slegers, Michelle Clement
– ZML-spel op het interactieve schoolbord
– CBS in de VO klas
– Topografie van Europa