COS — Jrg. 28 (september 2010) Nr. 1

Thema: BOEKEN VERSUS LAPTOP

4 REDACTIONEEL
Theo Louwers, hoofdredacteur

4
BITS & BYTES
– Netbooktas op A4 formaat
– HP school netbook
– Koptelefoon in retrostijl
– Ergonomische rollerbalpen
– Kabels bij elkaar
– MP3 voor de allerkleinsten

5
KLEMBORD
Opinies over eigentijds onderwijs en ict, gelezen door de redactie van COS in krant, tijdschrift en op internet.

7 Eno bord combineert traditioneel en digitaal bord

Theo Louwers
Interactieve schoolborden zijn niet meer weg te denken uit de klaslokalen. De mogelijkheden ervan zijn immers groot. Het eno bord van PolyVision combineert het traditionele bord met de digitale wereld.

8 ‘Maak het profijt van ict inzichtelijk’

Q&A / THEMA
Erno Mijland
Gaat ict eindelijk de langverwachte doorbraak maken in het onderwijs? ‘Het momentum is er ‘, zegt Bas van Eekhout, ‘Wat we nu nodig hebben, is een goede samenwerking binnen de branche en met het onderwijs’.

10 ‘Digitaal is niet per definitie beter’

Q&A / THEMA
Erno Mijland
‘Technologie wordt vaak hyperig ge•ntroduceerd in het onderwijs’, vindt ir. Jaap van Loon, algemeen directeur van ThiemeMeulenhoff. ‘Maar de computer en het internet hebben ondertussen wel een enorme potentie voor het onderwijs’.

13 COS Forward
– Cyberpesten begint al op de basisschool
– Lesmateriaal over geweld (
wapenjezelfmetwoorden
.nl)
– Meer gebruik digitaal leermateriaal
– Online commercie
– Klas.nl
– Internationale prijs voor Malmberg

14 Boek en laptop worden concurrent

THEMA
Theo Louwers
Docenten zijn gewend met boeken te werken. Door de inzet van digitale schoolborden neemt de omvang van digitaal lesmateriaal toe. De verschillen zijn groot. Terwijl de ene leerkracht nauwelijks ict inzet bij de lessen, zweert de ander erbij.

17 Op Locatie
OBS ’t Echtenest in Echten.

19 Het koffertje

COS LESIDEE PO
Helmar Rouwenhorst
In juni waren er verkiezingen. De politieke partijen praten met elkaar om een nieuwe regering samen te stellen. Vlak na de zomer maakt de regering de plannen voor het komende jaar bekend. In Nederland heet die dag Prinsjesdag.

21 Prinsjesdag

COS LESIDEE VO
Albert Lubberink
Een belangrijk moment in Nederland is Prinsjesdag. Dan presenteert de regering haar begroting voor het volgende jaar. Hoe gaat die eruit zien? Dat blijft geheim tot de derde dinsdag in september

23 ‘De maatschappij verandert snel, het onderwijs verandert mee’

THEMA
Theo Louwers
Nog niet zo lang geleden was het bijzonder als een school een digitaal schoolbord had. Ondertussen stijgt het aantal lokalen in het primair onderwijs waar een digibord of een interactief LCD-scherm hangt razendsnel.

24 Wereldori‘ntatie Digitaal

EVALUATIE
Gerjo Stegeman
De vraag naar materiaal voor het digibord is momenteel groot. Dit geldt ook voor de vakgebieden die onder wereldori‘ntatie vallen. De firma Agteres verwacht met dit programma tegemoet te komen aan die vraag. Agteres was al bekend om zijn serie overzichtsplaten voor diverse vakgebieden. Het bekendst zijn de topografische kaarten en de Bas-serie die veelvuldig in de kleutergroepen wordt gebruikt. De laatste jaren is het bedrijf ook actief op de softwaremarkt. Het aanbod wordt steeds verder uitgebreid. Een van de nieuwste uitgaven is de cd-rom ‘Wereldori‘ntatie Digitaal’. Het schijfje bevat de onderdelen anatomie, astronomie, burgerschap/staatsinrichting en muziekinstrumenten. Elk onderdeel bevat een groot aantal overzichtsplaten. De uitgever zorgt geregeld voor updates, die de gebruiker vrij kan downloaden.

28 AaBeeCee-digitaal

EVALUATIE
Jean Beaulen
Kinderen kunnen vaak al behoorlijk overweg met de computer. PowerPoint en Word zijn favoriet. Kinderen leren van elkaar, maar bij nadere beschouwing blijkt dat slechts een klein deel van de mogelijkheden die deze programma’s bieden, wordt gebruikt. Of ze werken er omslachtig mee. Bij het gebruik van zoekmachines wordt er niet selectief gezocht met Booleaans operatoren, wat massa’s hits oplevert, vaak zonder dat de juiste site wordt gevonden. Dat is de reden waarom veel scholen kiezen voor ict-leerlingen. Beantwoordt het programma AaBeeCee-digitaal aan de leerdoelen van de individuele scholen en de ict-einddoelen die in het primair onderwijs worden gesteld?

30 Een tien voor typen
Mandy de Bruijn
Met tien vingers blind typen. Wie wil dat niet? Er zijn tientallen typecursussen voor kinderen op de markt. In dit artikel vergelijken we veelgebruikte typecursussen in en buiten het onderwijs. Sommige testten we met leerlingen van de basisschool.

36 Leerlijn Rekenen vertaald naar multimedia

THEMA
Theo Louwers
Boeken zullen nooit helemaal verdwijnen uit het onderwijs. Multimediale materialen zijn een verrijking van het onderwijs. Een mooie combinatie van digitaal en analoog is de leerlijn ‘Rekenen’ van ‘Laat eens zien!’

39 Digibord binnenkort verouderd?

Theo Louwers
Veel scholen hebben sinds een aantal jaren digitale schoolborden in gebruik. Beamers blijken in de praktijk het zwakke punt. De opvolger van het ’traditionele digibord’ dient zich aan: het touchscreen.

40 Boekenzoeker.org

EVALUATIE
Bianca Pannekoek
De online zoekmachine
Boekenzoeker.org is ontstaan uit een leesbevorderingproject voor jongeren, vanuit Stichting Lezen Vlaanderen. De doelgroep is ondertussen verbreed, maar het doel is nog steeds hetzelfde: het aanbieden van een gereedschap om leerlingen te verleiden tot het lezen van meer en kwalitatief goede boeken. Omdat het aanbod van boeken vrij groot is en de doelgroep daar over het algemeen nauwelijks inzicht in heeft, lijkt de vrij toegankelijke website een succesvol instrument voor leesbevordering.

43 Cloud computing op school

THEMA
Miranda van Elswijk
We zijn voor onze watervoorziening niet afhankelijk van een waterpomp, maar we zijn aangesloten op de waterleiding. Dat is ook het idee achter cloud computing: maak gebruik van ict-voorzieningen via internet en betaal alleen wat je gebruikt.

46 Digitale verhalen vertellen

THEMA
Kurt Klynen
Digitale media geven je een kans om de wereld van de kinderen en de onderwijswereld dichter bij elkaar te brengen. Betrek die kinderen in het vertelproces, laat hen eens iets vertellen op de manier waarop zij communiceren, namelijk digitaal.

47 Markt voor Vrede is ‘Eyeopener’

THEMA
Jalmar Pfeifer
In oktober start de vijfde editie van Markt voor Vrede, een online beursspel dat jongeren laat kennismaken met de werking van aandelenmarkten en hen tegelijkertijd laat nadenken over conflicten en maatschappelijke thema’s.

48 Ict-cošrdinator blijft nodig

Harry Dubois
De rol van ict binnen het onderwijs is de laatste jaren enorm toegenomen. Computers in de klas, laptops, digitale schoolborden; het kan niet op. Om dit allemaal in goede banen te leiden, is begeleiding nodig.

50 Woordenboeken op de computer? Keuze genoeg!

THEMA
An Smets
Boeken of laptops? Hoewel velen, en zeker (taal)docenten, op hun boekenplank nog een of meer gedrukte woordenboeken hebben staan, is het vaak eenvoudiger en sneller om gewoon een onlinewoordenboek te surfen.

53 Dig-I-Dee
Harm Hofstede
Galgje, animaties en associaties.

54 Van draad naar draadloos

Harry Dubois
Zeven jaar geleden schreef Harry een artikel voor Kennisnetuitgave ‘De kamer van Morgen’. Het thema was ‘Wireless en Mobile’ en ging over het toenemend gebruik van draadloze apparaten binnen het onderwijs.

56 Wikipedia in de klas

THEMA
An Smets
De online-encyclopedie Wikipedia, opgericht in 2001, is enorm populair. Halverwege juli 2010 telde de encyclopedie meer dan 3 miljoen artikelen op zijn Engelstalige pagina’s. Met meer dan 610.000 artikelen staat Nederlands nog net in de top 10 van de belangrijkste taalgroepen.

58 Videoconferencing in de les

THEMA
Jan Zengerink
Begin mei kreeg de KSE in Etten-Leur via Kennisnet de vraag of de school interesse had deel te nemen aan een videoconferentie. Kennisnet organiseerde in het project ‘Expert op afstand’ het debat ‘Politiek Dichtbij’.

60 Hoofdprijs ThinkQuest voor groep 8 Gideonschool

Theo Louwers
Groep 8 van de Gideonschool in Nieuwerkerk aan den IJssel is met de website
www.zwemmeningeld.nl winnaar geworden van de webwedstrijd ThinkQuest junior 2010.

61 Lezen van een beeldscherm

COLUMN
Jan Zengerink

62 Tips en Trucs
Harry Dubois
– Foto’s uploaden naar Picasa en Flickr
– Tools voor uploaden van foto’s
– In Youtube video bewerken
– Mail en Live@edu
– Office 2010 tips
– Internetverbinding delen
– Grote bestanden e-mailen