COS — Jrg. 28 (juni 2011) Nr. 10

4 Wie krijgt welke groep?
REDACTIONEEL
Theo Louwers
Het schooljaar loopt bijna ten einde. Bij ons op school gonst het al weken van allerlei geruchten. Wie krijgt welke groep? De directie en het managementteam voeren druk overleg en leerkrachten moeten op gesprek komen…

4 BITS & BYTES
– Zelflader (www.gadgethouse.nl)
– Internet in’t groot (http://tinyurl.com/van-pc-naar-tv)
– Inschik-USB stick (www.sony.nl)
– Duurzaam muizen (http://tinyurl.com/ecomuis)
– Camera in je zwembroekzak (http://tinyurl.com/SS-onderwater)

5 KLEMBORD
Opvattingen en opmerkelijke uitspraken gesignaleerd door de redacteuren van COS.

6 ‘Onderwijs moet verbindingen leggen’
Q&A
Erno Mijland
Onderwijs moet verbindingen leggen tussen bedrijfsleven en samenleving. Ict is de katalysator in dat proces, volgens Ronald van den Hoff.

8 Op locatie
Iselinge Hogeschool, Zwolle

9 COS Forward
Theo Louwers
– Nieuws in de klas
– Nationaal keurmerk mediawijsheid (www.nomc.nl/keurmerk) (www.mediaenmaatschappij.nl)
– Resultaten begrijpend lezen en rekenen verbeterd
– Eerste kindermediaweek

10 Bewezen effecten van Mijn naam is Haas
Uri‘l Schuurs
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit programma significant bijdraagt aan de uitbreiding van de woordenschat bij jonge kinderen.

13 Meester Bart kan niet twitteren
COLUMN
Albert Visscher

15 MegaMythen
EVALUATIE
Henk Botter
Het spel Megamythen was een van de tien genomineerde websites voor de Gouden Apenstaart 2011. In de categorie gemaakt door volwassenen werd de site van Het Klokhuis de uiteindelijke winnaar. In het juryrapport staat het volgende: ‘MegaMythen is eigenlijk een game. De site begeleidde een tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden over de Griekse goden. Het online spel is gemaakt door Cristina Garcia Martin in een heel eigen stijl. (…) De jury was onder de indruk. Een aantal testkinderen vond het erg jammer te moeten ontdekken dat de tentoonstelling net afgelopen was!’

16 De Historische Canon
EVALUATIE
Henk Botter
Vorig jaar is de website www.entoen.nu besproken in COS (mei 2010 – red.). Op die site zijn de vijftig vensters van de Nederlandse geschiedenis te vinden, voorzien van afbeeldingen, filmfragmenten en lesmaterialen. Om de vijftig vensters van de Nederlandse canon toegankelijker te maken voor het onderwijs is de Nederlandse Canon ontwikkeld. Uitgeverij Onwijs biedt de vijftig vensters aan in digitale presentaties voor gebruik op een digitaal bord of op een computer.

18 Cocreatie in het onderwijs
Arnout de Vries, Mathijs Leendertse, Tim Schadenberg
Samen produceren is meer dan de som der delen. Cocreatie is een uitstekende methode bij het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal.

22 Languagenut
EVALUATIE
Mandy de Bruin
Kinderen hebben van nature de aanleg een buitenlandse taal te spreken. Jonge kinderen hebben het vermogen om spelenderwijs de taal op te pikken die zij om zich heen horen. Vanaf de puberteit neemt dit sterk af. Wanneer kinderen al vroeg beginnen een vreemde taal te leren, heeft dat een gunstige invloed op hun schoolloopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Languagenut is ontwikkeld om kinderen spelenderwijs een nieuwe taal te leren. Het is een online leeromgeving waar kinderen Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Chinees en Japans kunnen leren.

24 Augmented reality: De gepimpte werkelijkheid
Albert Lubberink
De toegevoegde waarde van lagen over de werkelijkheid biedt steeds meer kansen voor leren buiten de schoolmuren. De techniek schrijdt voort en het onderwijs volgt met rasse schreden.

26 En we gingen op vakantie
COS LESIDEE (po)
Helmar Rouwenhorst

27 Wie verre reizen doet…
COS LESIDEE (vo)
Alber Lubberink

28 Skypen met native speakers
HOW TO…
Het is spannend, leuk en erg leerzaam: het directe contact met native speakers van vreemde talen. Skype en de dienst Skype Education maken de drempel laag om het eens te proberen. “Hi, this is Kees from the Netherlands. How are you?”

30 Chromebook: slimme marketing of echte vernieuwing?
Albert Lubberink
Vanaf 15 juni 2011 is deze laptop van Google, speciaal ontworpen voor internet, dus alleen geschikt voor online gebruik, ook leverbaar in Nederland.

31 Dig-I-Dee
Florina Blokland
– Piano spelen (www.culture.pl/chopin)
– Wecycle (http://tinyurl.com/digID2010-1)
– Hollandse waterlinie (http://tinyurl.com/waterlinie)

32 Digiduif: communicatie tussen ouders en school
HET PROJECT
Theo Louwers
Scholen doen veel moeite om de ouders van hun leerlingen goed en juist te informeren. gemakkelijk is dat niet altijd. Briefjes raken uit de gratie en de website wordt niet altijd door iedereen goed gelezen.

33 Help, mijn dochter gaat naar Amerika!
COLUMN
Jos Elbersen

34 Tips & Trucs
Harry Dubois
– Puur tekst
– Haal je gr.am
– Statigram en Wallgram
– Teamviewer voor iPad
– Live ook…
– Oefenen met sociale media
– 9 tips voor outlook 2010
– Gmail slikt alles
Alle weblinks in deze Tips & Trucs