COS — Jrg. 28 (januari 2011) Nr. 5

4 De minister van onderwijs, …
REDACTIONEEL
Theo Louwers, hoofdredacteur
De minister van onderwijs, Marja van Blijsterveldt, heeft met ‘Actieplan Beter Presteren’ de knuppel weer eens in het hoenderhok gegooid. Elke keer als er een nieuw kabinet aantreedt, proberen de bewindslieden te scoren met plannen die het onderwijs ‘beter’ moeten maken…

4 BITS & BYTES
– USBeestenboel (http://tinyurl.com/boerderijenjungle)
– Kies een plug
– Flippen (www.theflip.com)
– Precies muizen

5 KLEMBORD
Opinies over eigentijds onderwijs en ict, gelezen door de redactie van COS in krant, tijdschrift en op internet.

6 ‘Geen verzorgde reis, maar een trektocht’
Q&A
Erno Mijland
De meeste dromen zijn bedrog. Maar er zijn ook dromen die je met de nodige energie en passie tot leven kunt brengen. Als het aan Peter de Visser ligt, behoort ‘Project Droomschool’ tot de tweede categorie.

9 COS Forward
– De digitale nieuwscollage
– Canon van Nederland op tv
– Digitaal erfgoedprijs (www.tijdtripper.nl)
– Besparing energieverbruik ict
– Kennisnet heeft populairste website
– Gratis digibordsoftware

11 Op locatie

Gemeentelijke basisschool, Boutersem (B)

14 Muiswerk, Leestekens op Maat

EVALUATIE
Mandy de Bruin
Interpunctie is een belangrijk aspect van de Nederlandse taal. Het is van groot belang dat kinderen dit goed onder de knie krijgen. Deze vaardigheden zijn voorwaarden voor functioneel schrijven. Hoe beter zij deze vaardigheden beheersen, hoe meer tijd en aandacht ze kunnen besteden aan de inhoud en het formuleren van een tekst. Interpunctie is echter erg moeilijk. Vaak kunnen alleen zeer goede leerlingen een tekst schrijven waarin hoofdletters, punten, komma’s etc. op de juiste plaats staan. Alle extra ondersteuning om zich deze vaardigheden eigen te maken, zoals het programma ‘Leestekens op maat’ van Muiswerk is dan ook een welkome aanvulling op de taalles.

1
6 L2S
EVALUATIE
Henk Botter
Aan de Grondwet is onlangs een artikel toegevoegd.
In artikel 23a staat onder andere:
1. De offici‘le taal van Nederland is het Nederlands
2. Bevordering van het gebruik van het Nederlands is voorwerp van zorg der overheid. De overheid treft maatregelen ter bevordering van de kennis van het Nederlands.
In de wereld van smartphones, YouTube, Hyves en Twitter, draait het allemaal om snelheid en audiovisuele prikkels. De teksten zijn vaak kort en met de spelling van het Nederlands nemen de gebruikers het niet altijd zo nauw. Veel leerlingen maken gebruik van deze nieuwe media en hebben niet altijd de rust en de vaardigheid om teksten goed te lezen of te schrijven. Het programma L2S is een middel voor lezen en schrijven voor iedereen die hulp nodig heeft bij lees en schrijfproblemen. Volgens de uitgever is ‘het programma vooral geschikt voor scholen, trainingen en educatie, industrie en handel en particulieren’. Het programma wordt als een hulpprogramma over Windows toepassingen als Microsoft Office, Internet Explorer, E-mail en Adobe heen gezet en is eenvoudig te bedienen. L2S is in Denemarken ontwikkeld en in de Scandinavische landen bekend sinds 1995 onder de naam CD-ORD. In Scandinavi‘ is het programma marktleider.

18 PISA 2009
Albert Lubberink
De uitslagen van het driejaarlijks onderwijsonderzoek van de OESO werden begin december 2010 gepubliceerd. Ze riepen veel emoties op, maar is dat terecht?

20 SchoolTV Beeldbank Plus

EVALUATIE
Henk Botter
Al tientallen jaren is SchoolTV een begrip in Nederland. Ouderen onder ons hebben in de jaren zestig vast wel eens ziek op de bank gelegen en gekeken naar programma’s als ‘Kijk, als je tekent zie je meer’ van de Nederlandse Onderwijs Televisie. Met de intrede van de videorecorder kon je als docent educatieve uitzendingen op elk gewenst moment laten zien, mits de opname goed was gepland en de videokar beschikbaar was. Tegenwoordig beschikken veel docenten over digiborden en is het mogelijk om via de site van SchoolTV diverse programma’s en fragmenten ervan te tonen aan de leerlingen. Ook kunnen leerlingen zelf via de SchoolTV-beeldbanksite zo’n 2500 SchoolTV fragmenten bekijken. De toevoeging van de Pluspagina aan de SchoolTV-beeldbanken waar quizzen, werkbladen en links te vinden zijn, lijkt een voltreffer. Is dat ook zo?

23 QLict

Theo Louwers
Besteed niet alleen je ict uit, maar neem ook onderwijskundige begeleiding erbij. QLiCT biedt beide.

26 Referentieniveaus rekenen en taal

Albert Lubberink
Bejubeld en verguisd zijn ze. Vooral de ontwikkelingen rondom rekenen staan nog in de kinderschoenen, maar groeien snel naar een maatje meer.

29 Geldwolven

COS LESIDEE (po)
Helmar Rouwenhorst
Gaat jouw spaarpot zo nu en dan op de kop? Tel je het spaargeld dan als een ware Dagobert Duck? Tuur je graag naar de afbeeldingen op de munten en biljetten? Of controleer je het op echtheid.

31 Wat geld(t) voor jou en de rest van de wereld?
COS LESIDEE (vo)
Henk de Vries
Eurocrisis, kredietcrisis, bezuinigingen en tekorten…Alles gaat altijd over geld, lijkt het wel. Wat is geld eigenlijk? Heb jij je financi‘le zaken voor elkaar? Hoe houden landen hun huishoudboekje op orde en wat is nou eigenlijk een crisis?

32 Werken met PBWorks
HOW TO…
Online samenwerken kan voordelen hebben. Snel idee‘n delen met meerdere mensen en altijd van de laatste, actuele versies op de hoogte zijn. Geen gedoe met e-mail of zoekgeraakte usb-sticks. Een online ontmoetingsplaat in de vorm van een eigen wiki is de oplossing.

34 Digitaal toetsen: ŽŽn formaat, tientallen mogelijkheden
Harry Dubois
Standaard toetsformaten verrijken de mogelijkheden en bieden ruimte voor gevarieerde didactiek.

36 Ict-onderwijs verwarmt de wereld

Edith van Gameren
Het is hartverwarmend als je kinderen geconcentreerd ziet werken aan de pc, maar het klimaat is er minder blij mee.

37 Dig-I-Dee (po)

Florina Blokland
– Kleuters in het Toy Theater
– Kruip in de huid van…Dijkgraaf
– Hokjesfabriek

38 Goed voorbereid op NOT-expeditie

Erno Mijland
Beursbezoek heeft iets weg van een overlevingstocht. Een goede voorbereiding is het halve werk.

40 Pionieren in de polder

HET PROJECT
Folkert Oldersma
Op de fiets, in de zon en met een laptop binnen handbereik vloeien theorie en praktijk naadloos ineen.

43 ProCourse

Albert Lubberink
Educatieve filmpjes voor zelfstudie. Ideaal voor de drukbezette leerkracht.

44 Spelend leren rekenen

HET PROJECT
Erno Mijland
Gameontwikkelaar Ranj en uitgeverij Jongbloed Educatief ontwikkelen een rekengame dat de volledige leerlijn moet dekken, van middenbouw basisonderwijs tot en met het mbo.

45 2.0-spiraal

COLUMN
Jan Zengerink

46 Tips en Trucs
Harry Dubois
– Maak een usb-stick van je Iphone (www.macroplant.com/iphoneexplorer)
– Weg met die saaie achtergrond in Windows 7 (http://bit.ly/tweaklogon) (http://bit.ly/BG-Info)
– Presentaties vanaf Iphone of Ipad (www.wetransfer.com) (www.dushare.com)
– Officedocumenten opslaan in pdf (http://bit.ly/pdf-chrome)
– Weblinks bundelen met bit.ly (http://bit.ly/bundles/ictcafe/1)