COS — Jrg. 28 (februari 2011) Nr. 6

Thema: OUDERS EN SCHOOL


4 Inspraak is een groot goed…
REDACTIONEEL
Theo Louwers
Inspraak is een groot goed. Ouders moeten op de school waar hun kinderen zitten hun zegje kunnen doen. We hebben daar de afgelopen maanden volop mee te maken gehad…

4 BITS & BYTES
Florine Blokland
– Kleine alleskunner
– Slimme stekkerdoos
– Muis in je schooltas
– Mobiele lenzen

5 KLEMBORD
Opvattingen en opmerkelijke uitspraken, gesignaleerd door de redacteuren van COS.

6 ‘Kinderen leren niet wat zij ze doceren’
Q&A
Erno Mijland
Professor Dylan William (1955) zoekt eenvoudige ingrepen om het leerproces te versterken. En slaagt daarin.

9 COS FORWARD
Theo Louwers
– Vernieuwde versie rekentuin
– Rijksmuseum van Oudheden
– Toegang to digitale leermiddelen vereenvoudigd
– Serieus spelltje
– Leerlingen presteren beter met mobiele telefoon
– Natuur en milieueducatie breed toegankelijk

10 MR centraal / Betere informatie, betere MR
THEMA
Theo Louwers
Het is al een hele klus om iedereen binnen de school te informeren. Hoe houd je ouders bij de les? Een oplossing voor online documenteren voor de MR. Informatiebeheer is het sleutelwoord voor een goed functionerende medezeggenschapsraad. Verouderde, onvolledige of onvindbare informatie is verleden tijd, verwacht MR Centraal.

11 Op locatie
Het Grotius College in Heerlen

14 Learning tour online
EVALUATIE
Albert-Jan den Butter
Veel docenten willen best de computer in hun lessen een plaats geven, maar het ontbreekt hen aan handvatten om dit uit te voeren. Er is heel veel materiaal, er zijn veel mogelijkheden, maar wat is nu echt bruikbaar? Dat moet Serge de Beer, cošrdinator onderwijs en ict bij een onderwijsinstelling voor vo en mbo scholen, aangezet hebben tot het schrijven van een online cursus voor docenten.

16 Toetstrainer Taal & Toetstrainer Rekenen
EVALUATIE
Gerard Koster
Niemand zal het belang van de CITO-toets onderschatten. Deze leidt niet alleen tot slapeloze nachten, maar geeft ook een zwaarwegend advies voor de vervolgopleiding. Er zijn basisscholen die veel tijd kwijt zijn met het minutieus voorbereiden op de toets. Nu is er voor het eerst een hulpmiddel op de markt gebracht dat gebruikt kan worden op een populaire spelcomputer, de Nintendo DS. Meer dan welke andere console richt de Nintendo DS zich op de educatieve markt. Toch is de DS in de eerste plaats een spelcomputer en zullen daar bij kinderen verwachtingen worden gewekt wanneer je er een programma op uitbrengt in plaats van op de computer.

18 Bestaat de ideale schoolwebsite
THEMA
Albert Lubberink
Het komt vooral aan op de inhoud en dan kan een website een uitstekend communicatiemiddel zijn.

22 Squla
EVALUATIE
Mandy de Bruijn
Als leerkracht van een bovenbouwgroep ben je dagelijks bezig met het voorbereiden van de leerlingen op de CITO-toets of op de Entreetoets. Je bent op zoek naar diverse aantrekkelijke manieren om je leerlingen de leerstof op verschillende manieren tot zich te laten nemen. Je wilt de leerlingen kennis laten maken met CITO-vragen zodat ze de toets met meer vertrouwen maken. Een prima methode hiervoor is de Squla (spreek uit : Skoela). Veel kinderen uit groep 7 en 8 zitten liever achter de computer dan dat ze een boek pakken. Scholen kunnen hierdoor in de problemen raken, want een kind dat zit te gamen of Hyven, kan geen huiswerk maken. Squla speelt daarop in, want in dit programma worden games, profiel en lesstof gecombineerd. Kinderen kunnen vrienden uitnodigen en samen spelen.

24 Tien keer het tienminutengesprek
THEMA
Albert Lubberink
Sla je goed voorbereid door wat misschien wel de zwaarste taak van een leerkracht is. Tien tips.

25 Missie volbracht
COS LESIDEE (po)
Helmar Rouwenhorst
De spaceshuttle (ruimteveer in het Nederlands) is een combinatie van een raket en een vliegtuig. Op 26 februari 2011 stopt het Amerikaanse Spaceshuttleprogramma.

27 Van science fiction naar science fact
COS LESIDEE (vo)
Henk de Vries
Eeuwenlang hebben mensen nieuwsgierig omhoog gekeken en zich afgevraagd of het mogelijk zou zijn naar de maan te reizen of nog veder. Op de site http://tinyurl.com/cos-literatuurmaan zie je een overzicht van maanreizen in de literatuur. Opmerkelijk zijn de verhalen van de Franse schrijver Jules Verne (1828-1905). Er staan veel details in die overeenkomen met het ruimtevaartprogramma uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

28 Een klassenblog met Blogger
HOW TO…
Ouders, leerlingen van andere klassen en langdurig zieke medeleerlingen op de hoogte houden? Kort en krachtig leren formuleren? Een mogelijkheid cre‘ren om nog eens terug te kijken op het schooljaar? Het bijhouden van een klassenblog is leuk en leerzaam. En met de Google dienst Blogger ook nog eens reuze eenvoudig.

30 Schoolwebsite in beweging
THEMA
Harry Dubois
Van statisch prikbord tot dynamisch, interactief communicatiekanaal. Systeembeheerders, leerlingen en ouders varen wel bij de nieuwste online administratiepaketten.

31 Dig-I-Dee
Florina Blokland
– Farmland. Ben je een goede boer of boerin?
– Lesmateriaal Horeca
– Natuur op het digibord.

32 Slimmerkunde
HET PROJECT
Erno Mijland
Meer leren in minder tijd. Betere cijfers. Meer tijd voor leuke dingen. Mooie beloften? Volgens de auteur van de nieuwe leergang Slimmerkunde liggen ze binnen handbereik van iedere jongere. Kwestie van ontdekken wat je nog allemaal meer kunt met nieuwe technologie dan chatten, msn’en, gamen…

33 Nieuwe ronde, nieuwe kansen
COLUMN
Jos Elbersen

34 Tips & Trucs
Harry Dubois
– Reis door je lichaam (http://bit.ly/googlebodybrowser)
– Nieuwe mogelijkheden Google Docs (http://bit.ly/fpUder) (http://bit.ly/fMuOxX)
– Uitzending gemist downloaden (http://ugtogo.publiekeomroep.nl)
– Versleutelen van data (http://bit.ly/versleutelen) (http://bit.ly/secretdatamanager)
– Ipad Tips and Tricks (http://bit.ly/hPGxKq)
– Ipad-tip
– Weblinks bundelen met bit.ly (http://bit.ly/bundles/ictcafe/2)