COS — Jrg. 27 (januari 2010) Extra editie

Special: ONDERWIJS & ICT 2010 BEURS

4 Een heel speciale COS
REDACTIONEEL
Anneke Kok
Voor u ligt een heel speciale COS. Enerzijds bevat het blad rubrieken en artikelen zoals abonnees van ons gewend zijn, anderzijds bevindt zich in het hart van dit nummer de complete Onderwijs & ICT beurscatalogus met plattegrond, deelnemerslijst en programma van de Onderwijs & ICT 2010 op 10 en 11 februari 2010 in de Jaarbeurs in Utrecht. Deze COS-special is een extra editie die gratis op alle scholen en onderwijsinstellingen bezorgd wordt.

4 BITS & BYTES
– IJzersterk digibord (www.meeteno.be)
Op rolletjes (www.ergoxs.com)
– Doorgeefluik (www.eye.fi)
– Stemmen! (www.smartboard.nl)
– Draadloos printen op school (www.xafax.nl)

5 KLEMBORD
Opinies over eigentijds onderwijs en ict, gelezen door de redactie van COS in krant, tijdschrift en op internet.

6 LeermiddelMentality in het vo
Harry Dubois
‘Wil je in je school werk maken van integraal leermiddelenbeleid, dan zul je in gesprek moeten met je docenten. Dan pas wordt helder wat ze willen’, aldus Vera Simon Thomas en Dirkje Ebbers.

8 Beurscatalogus Onderwijs en ICT 2010 / 10 & 11 februari 2010 / Jaarbeurs Utrecht
EXTRA
Bevat beursplattegrond en deelnemerslijst, managementcongres, COS Awards 2010, seminarprogramma, bedrijvencatalogus en nog veel meer.

9 Klaploppers

COS Lesidee
Bas Pieterse, Helmar Rouwenhorst
Vanaf oktober kijken veel mensen naar de schaatswedstrijden op televisie. Als jij nog op het strand van je zomervakantie geniet, zijn de schaatsers al druk aan het trainen. Dit speciale lesidee geeft een (klein) kijkje in hun schaatswereld.

10 Canonclips, van toen en nu
EVALUATIE
Henk Botter
In de Week van de Geschiedenis, begin oktober, ontvingen alle scholen een dvd-box met zogeheten Canonclips. De vijftig vensters van de Canon van Nederlandse geschiedenis zijn voor de scholieren tot leven gebracht in hondervijftig clips van vier minuten. Harrie Geelen, Imme Dros en Frank Groothof werkten mee aan de clips. Elke clip bestaat uit een korte animatiefilm gevolgd door uitspraken van kinderen over het behandelde onderwerp. De clips zijn in te zetten als introductie, of als afsluiting van een geschiedenisles.

12 Toets-it!

EVALUATIE
Armand Lejeune
Toets-it is gericht op leerlingen van het vo die willen deelnemen aan een ECDL-examen. Het lesmateriaal is geschikt om leerlingen zich zelfstandig te laten bekwamen in computervaardigheid. De methode ECDL/Toets-it kan, afhankelijk van het niveau en de beschikbare tijd, als module of project worden aangeboden.

14 Nominaties COS Awards 2010

Het wordt spannend, het wordt leuk: de genomineerde scholen zijn bekend.