Bij de Les — Jrg. 4 (mei 2008) Nr. 5

5 Examens…
REDACTIONEEL
Susanne Nieuwenbroek

5 Wat geweldig
Citaat
“Wat geweldig dat
niemand ook maar
ŽŽn moment hoeft
te wachten met het
verbeteren van de
wereld.”
Anne Frank (Het Achterhuis)

6 Volop mogelijkheden voor doorstroom mbo-hbo
Sylvia Hermans & Ankie van Gisbergen
Nederland heeft zich tot doel gesteld 50% meer hoger opgeleiden ‘af te leveren’ aan de arbeidsmarkt. De doorstroom van mbo naar hbo is door de politiek wederom op de kaart gezet en het ministerie heeft in de vorm van ‘beroepskolomgelden’ investeringen gedaan om de doorstroom naar het hbo extra te bevorderen. Elk hbo kent tegenwoordig verkorte trajecten voor mbo-ers, maar hogeschool NHTV in Breda is een school waarop docenten voortdurend nieuwe routes ontwikkelen.

10 Verwijzen van leerlingen

Ad Nieuwenbroek, Wim van Mulligen & Piet Gieles
Bij begeleiden hoort verwijzen. Iedereen heeft er ieder schooljaar mee te maken. Voor veel begeleiders is het een moeilijk onderdeel van het vak. In dit artikel verkennen we die moeite, en geven voorbeelden van hoe een verwijzing succesvol verloopt.

14 Op stap naar werken.nl
Ankie van Gisbergen

Vierhonderd leerlingen in de omgeving van Waalwijk op stap naar werken!

17 Jij
COLUMN
Edith de Vries

19 Food, Health & Innovation (MBO BOL 4)
DYNAMIEK IN OPLEIDINGENLAND
Ankie van Gisbergen
Praktisch onmogelijk wordt het, ook door de vele veranderingen, van alle bestaande opleidingen op de hoogte te zijn. In deze rubriek maandelijks een nieuwe of sterk gewijzigde opleiding, steeds van verschillend niveau en uit verschillende regio’s. Hopelijk zinvol om nieuwe idee‘n op te doen, bij te blijven en vooral uw leerlingen op de goede weg te krijgen in opleidingenland.

20 ‘Pedagogiek in de regio’ moet van de pabo worden
Marcel van Herpen
De Commissie Leraren presenteerde in september 2007 haar rapport over de aanpak van het lerarentekort, de positie van de leraar en de kwaliteit van de leraar. Het advies van de Commissie Leraren richt zich op een structurele verbetering van het leraarschap. Dit artikel gaat over de nieuwe rol van de pabo. Dit verhaal gaat ook over geld, maar bovenal gaat het over iets anders. Over de pedagogische professionals in de wijk en de vindplaats van nieuwe pabo-studenten.

22 Geroddel door ouders kun je voorkomen
Marja Klaver
Voor een docent is weinig zo onveilig als ouders die over je roddelen. Verhalen doen snel de ronde en werken vaak door in de klas. Docenten kunnen door goede gesprekken met ouders die onrust voorkomen.

24 Bill Banning: ‘Het beroepsonderwijs verdient onze trots’
MET NAME
Maria Boink
Onlangs is het boek gepresenteerd van Bill Banning getiteld: ‘Onderwijs in hart en nieren’. Een persoonlijke visie op groei, professionaliteit en pedagogisch vermogen. De auteur is docent godsdienst-levensbeschouwing aan het d’Outremontcollege te Drunen en stort zich vol overgave op zijn missie: meer pedagogiek en meer spiritualiteit in het onderwijs.

26 Identitest helpt leerling en decaan
Wim Meyles
IdentiTest combineert de twee categorie‘n van benadering bij tests: Tests die onderzoeken bij welk type een leerling hoort (sociaal, onderzoekend ondernemend, enz.) en tests die de belangstelling voor werkterreinen meten (techniek, administratie, gezondheidszorg, enz.).

29 Meten is weten: ongewenst gedrag in het mbo
Marie-JosŽ Koerhuis
Ongewenst gedrag is en blijft ook in het mbo een punt van aandacht. De JOB-monitor (studenttevredenheidsonderzoek van de JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs) geeft aan hoeveel studenten er last hebben van discriminatie, intimidatie en pesten, met alle negatieve gevolgen van dien. Voor sommige docenten is het moeilijk om met ordeverstorend en agressief gedrag van studenten om te gaan, geregeld met demotivatie, gevoelens van wanhoop, overspannenheid en ziekteverzuim tot gevolg. Bovendien kan ongewenst gedrag bij studenten er op duiden dat er persoonlijke problemen spelen, of dat er sprake is van motivatieproblemen. Beide factoren zijn belangrijke voorspellers van voortijdig schoolverlaten.

34 Geachte redactie, …
Ingezonden brieven
– ‘Blij …’
– ‘Ondermijning van het gezag …’

34 – 41
KORT NIEUWS
– Meldingen van pesten toegenomen po/vo
– Special over pesten
– Les over seks en meisjes
– ‘Pubers, seks en relaties’
– Gratis krantenservice voor het onderwijs
– Brug van onderwijs naar bedrijfsleven
– Drankorexia: de nieuwste eetstoornis
– De segregatie van het vo
– Afstand belangrijker dan opleiding bij studiekeuze
– Gezamenlijke aanpak opleidingen is noodzakelijk in bouwsector
– Stages vooral nuttig tot 15 jaar
– Financiering maatschappelijke stage
– Rectoren zoeken leraren via Hyves
– Technische beroepen vallen niet in de smaak bij moeders
– Trots op …… beroepsonderwijs
– Meer kans op stage en werk
– RWI: arbeidsmarkt vraagt om betere studie- en beroepskeuze
– Digit@@ltjes

36 Educatiemeter
Anne-Marie Baack
Aanval op schooluitval. Onderzoek Educatiemeter: vier keer winst

39 Ambu-plus, een rebound project voor jongeren
Martha Aalbers
Op een industrieterrein in Ede worden jongeren die vast dreigen te lopen weer vlot getrokken. Op school gaat het qua cijfers nog redelijk, maar persoonlijke problemen overschaduwen het leven steeds meer. Een rebound project van Eleos, Ambu-plus, doet er wat aan, op een locatie buiten de school.

42 Examentijd
Leerlingen aan het woord

46 Wie uien pelt, moet tegen tranen kunnen
Jan Ruigrok
Schaamte helpt je overleven en je aan te passen. Eskimokinderen die in een wak zijn gevallen, worden in het midden gezet, uitgelachen en voor schut gezet. Hoe je ook tegen zo’n pedagogische tik aankijkt, het kind zal het de volgende keer wel uit z’n hoofd laten weer in een wak te vallen: spot en hoon zullen zijn deel zijn. Het kind wordt beschaamd en zijn schaamte helpt hem overleven op de barre poolkap. Schaamte helpt je aanpassen aan de groep waarin je leeft: je leert hoe je je hoort te gedragen en wat je moet doen om erbij te horen. Schaamte gaat daarmee hand in hand met de angst om buitengesloten te worden: “als ik me misdraag, hoor ik er niet meer bij”. Over de rol van schuld, schaamte en angst.

50 Verliefd op de leraar
Marlin de Bresser
Verliefd op de leraar en met een roze bril op naar school, maar de grens tussen schuld en onschuld is soms flinterdun. Regelmatig gaat het mis. Kil en afstandelijk onderwijs cre‘ren is niet de oplossing. Men wil juist een goede band tussen leraar en leerling. Maar verliefdheid moet vrolijk en onschuldig blijven, daarom zal de docent een duidelijke grens aan moeten geven. In de professionele relatie leraar-leerling moet de verhouding duidelijk zijn.

53 ‘Deze reactie had ik niet verwacht…’
CARTOON
Leen Baars

54 De Puta Madre 69: schokkend of modieus?
Ivo Mijland
Sinds enkele jaren is een nieuw kledingmerk populair onder leerlingen: De Puta Madre 69. De jongens en meiden vinden het prachtig, maar docenten en ouders zijn minder enthousiast. De shirts zijn aanstootgevend en bevatten naast de merknaam (te vertalen als ‘hoerenkind’) vaak ook andere pittige teksten. Op de nieuwe collectie van 2008 schreeuwen in felle kleuren teksten als ‘Liquid cocaine’, ‘Mafia family’, ‘Warning: cock on fire’, ‘Drug unit’ en ‘Keep your bitch rich’. Op zoek naar het hoe en waarom van dit populaire merk.

57 Nare bijsmaak
COLUMN
Hugo van Gendt


60 Jongeren en achterblijven na zelfdoding
Riet Fiddelaers & Monique van ’t Erve
Waarom, waarom, waarom? Leren leven met zelfdoding is vaak leren leven met die Waarom-vraag waar nooit een afdoende antwoord op komt….

63 Eindexamens….
Energizer
Ivo Mijland
Energizers zijn korte oefeningen of opdrachtjes die je met een groep doet om op te warmen, om elkaar beter te leren kennen, veiligheid te vergroten en het energieniveau te verhogen. Deze keer een energizer die mentoren de kans geeft samen met de klas de rust te bewaren of te hervinden.

64 Het succes van het project ‘Verbindend Leren’

Betty Smits van Sonsbeek

Ontmoeting onderwijs en bedrijfsleven in de regio

67 Uit de media
– ‘Animateurs’ gevraagd
– Scholier kan niet kiezen
– Techniek terug in het beroepsonderwijs
– Oud-leraar (gepensioneerd of vervroegd uitgetreden) wil terug in onderwijs
– Terug naar de mavo

68 Om naar uit te zien
Conferenties, cursussen & studiedagen
– Gratis verwendag voor gepeste kinderen! (17 mei 2008)
– Hat ABC van de loopbaan (sept., nov. 2008 en jan. 2009)
– Congres ‘Beter in BVE’ (13 juni 2008)
– Wetenschapsfestival (4 juni 2008)
– Mentortraining op locatie
– Trainingen Ortho Consult
> OOP in contact met ouders (3 nov. en 8 dec. 2008)
> Een goede start is het halve werk! (4 juni 2008)
> Psychopathologie in school (21 mei, 5 juni, 17 juni, 29 sept., 8 en 9 okt. 2008)
> Faalangst in de diepte (17, 19 sept. en 10 okt. 2008)
– Pesten en intimidatie op school (21 mei 2008)
– Maatschappelijke stage, netwerkconferentie (29 mei en 5 juni 2008)
– Zelfsturing en slagvaardig leren beslissen (26 en 27 mei 2008)