Bij de les — Jrg. 16 (februari 2020) nr. 5

Thema: stress!

06 Stress en burn-out bij jongeren
Ard Nieuwenbroek
Een burn-out bij jongeren herkennen, da’s niet altijd even gemakkelijk. In dit artikel gaat Ard Nieuwenbroek in op de verschijnselen en geeft praktische tips om te voorkomen en te genezen.

10 Met hoofdpijn en onzekerheid richting het examen
Yvonne Mulders
Het persoonlijke verhaal van een leerling in 6 vwo die zelfs sport heeft opgegeven om op school minder stress te ervaren.

12 Een eetstoornis op school
Patricia Bos, Daniëlle Gouman
‘Als de anorexiazorg in Nederland niet op korte termijn verbetert, ontstaan er meer levensbedreigende situaties’, stond recent nog in Trouw. Inmiddels is het programma K-eet bedacht om de zorg te verbeteren.

15 Stress op het decanaat?
Yvonne Mulders
We horen ’t wel vaker: ‘druk, druk, druk’ en ‘geen tijd voor dit, dat, zus en zo.’ Stress op de werkvloer. Of valt het wel mee op het decanaat? Drie decanen vertellen hierover.

30 Stress bij de redactie?!
Al onze redactieleden komen uit het onderwijs. Zij weten dus als geen ander dat werken in het onderwijs gepaard gaat met werkdruk. Maar levert dat ook stress op? Hoe gaat onze redactie om met stress?

32 Chronisch ziek en examenstress: tips en adviezen
Dorry Sleutels
Chronische ziektes zoals als astma, diabetes, de ziekte van Crohn en andere ziektes komen ook onder jongeren regelmatig voor. Grote kans dat er een leerling met een chronische ziekte bij jou op school zit en dit jaar examen doet.

Ook in dit nummer:

18 Het doel heiligt niet altijd de middelen
Theo Grevers
Studiekeuzeadviseur Theo Grevers schrijft over het nut en de kul van testen in het onderwijs. Er zijn veel tests, er zijn veel testafnemers en er zijn veel testaanbieders. Waar moet je op letten als je zelf met tests aan de slag gaat?

23 Loopbaanleren in Denemarken: een casestudy
Yvette Kleijngeld, Sandra Mors
Momenteel is de uitval in het Deense beroepsonderwijs maar liefst 60%. Het Deense onderwijs heeft zichzelf daarom voorgenomen dat er in 2025 meer leerlingen voor beroepsonderwijs kiezen en zo’n opleiding afronden. Om dit te bewerkstelligen is er een project gestart. Wat kunnen we van dit project leren?

26 Omgaan met klagende ouders
Ivo Mijland
Klagende ouders: vervelend hè? En het worden er ook steeds meer, zo lijkt het als we alle journalistieke items erop naslaan. Ivo Mijland geeft ook tips om met klagende ouders om te gaan.

34 De Brug
Christel Isphording
Voor sommige leerlingen is de overstap naar het voortgezet onderwijs een veel te grote stap. Het gaat hier om een sociaal kwetsbare groep die naar verwachting moeite zal hebben met vooral de grootschaligheid van het voortgezet onderwijs. Op De Brug bereiden de leerlingen die grote overstap voor in een kleine groep.
En verder:
03 Colofon / redactioneel
29 Column van Sabrina Blom
36 Kort Nieuws
39 Promo Bij de Les