Bij de les — Jrg. 14 (september 2017) nr. 1

Thema: talenten

06 Kunskapsskolan: de docent als coach
Annemiek Jonker
Sinds begin dit schooljaar werkt het Kennemer College Beroepsgericht in de eerste klassen met gepersonaliseerd leren volgens Kunskapsskolan, een in Zweden ontwikkeld onderwijsmodel dat ook in Nederland volop in de belangstelling staat.

18 WorldSkills: vakwedstrijden op het allerhoogste podium
Olaf van Tilburg en Twan Stemkens
In oktober vindt in Abu Dhabi de WorldSkills plaats, de wereldkampioenschappen voor beroepen. Vier experts/coaches van team NL vertellen over de enorme impact die de vakwedstrijden hebben op de deelnemers en hun omgeving.

22 Zonder feedback kun je niet excelleren
Axelle de Roy
Axelle de Roy betoogt waarom feedback een onmisbaar aspect van je professionele leven is en geeft praktische tips voor het vragen én geven van feedback.

24 StartUP! Excellent Ondernemen
Truda Zijp
Vorig schooljaar startte het Regio College in Zaandam een programma waarmee studenten uit verschillende opleidingen leren hoe je een bedrijf kunt starten. Een programma van acht maanden dat ze naast hun opleiding volgen. Alle studenten krijgen hierbij ook persoonlijke coaching.

26 De NVS-NVL Academie: Op welk vlak wil jij jezelf verbeteren?
De NVS-NVL Academie: zonder winstoogmerk willen we onze achterban professionaliseren op het gebied van loopbaanontwikkeling en leerlingondersteuning. We beschrijven een aantal trainingen die je dit schooljaar kunt volgen.

32 Rolmodellen voor eerste generatie scholieren en studenten
Leo Molenaar
In elke sollicitatiecursus wordt erop gewezen dat netwerken dé manier is om aan een baan te komen. De organisatie Giving Back helpt eerste generatie scholieren en studenten met het opbouwen van een netwerk, om daarmee hun kansen in studie en werk te vergroten.

Buiten het thema:

10 Droomloopbaan
Marc Drenth
Marc Drenth is decaan havo-vwo, mentor havo vijf en beleidsmedewerker bij het NVS-NVL. Samen met de mentor leerling ontwierp hij een Droomloopbaan, een digitale tool voor het mentoraat waarin je alle onderdelen van de integrale leerlingbegeleiding kwijt kunt.

13 18+ in de eerste klas van het mbo
Christel Isphording
Bij de verdeling van de studenten van de opleiding Sociaal Werk bleken er zoveel studenten boven de 18 te zijn, dat besloten werd hier een 18+ klas van te maken. Hoe bevalt het om op deze leeftijd terug naar school te gaan?

16 Ingekomen brieven: eerste hulp bij LOB & Passend Onderwijs
Onze beleidsmedewerkers Peter Huwae, Simone Rütten en Inge Kirsten beantwoorden maandelijks al uw vragen over alles wat met LOB en Passend Onderwijs te maken heeft. Een selectie van de vragen en antwoorden staat in deze rubriek.

En verder:

03 Colofon/Redactioneel
29 Estafetterubriek door Marjolijn Albert
31 Kort nieuws