Bij de les — jrg. 13 (september 2016) nr. 1

Thema: talenten

06 De meerwaarde van vakwedstrijden
Chantal Saba en Paul Poley
Meer vakmanschap en betere persoonlijke vaardigheden, maar ook: veel inspiratie en gezelligheid en een beter imago voor de school. Docenten, leerlingen en studenten vertellen hoe de vakwedstrijden van Skills Netherlands kansen geven om te excelleren.

10 Inzichten en tips om potentie te ontwikkelen
Yvonne van Sark
Jong zijn heeft iets magisch. De wereld ligt voor je open, je kunt nog alle kanten op. In dit artikel staan inzichten en tips hoe docenten, coaches, ouders en
anderen jongeren kunnen ondersteunen bij het ontdekken en ontwikkelen van talenten.

12 Interview met de leraar van het jaar 2015
Pim Wijers
Rachel Baan werd in 2015 verkozen tot vmbo-docent van het jaar. Omdat de verkiezingen voor 2016 in het vooruitzicht liggen, vraagt Bij de Les haar waarom zij afgelopen jaar won, hoe ze les geeft (‘coachend’) en hoe ze haar eigen Lesmethodes ontwikkeld.

14 Op school een muziektheater maken
Truda Zijp
Jaarlijks voert het Murmelis Gymnasium in Alkmaar een muziektheater op waarmee jongeren ervaringen opdoen die ze de rest van hun leven als een waardevolle schat met zich meedragen. Aan het woord: de zanger/componist, de rector en twee leerlingen.

17 Een loopbaanassessor voor een kansrijk intake voor mbo
Jan Willem Bruil
Een intake voor het mbo mag geen selectiemiddel zijn. Het moet een zinvol instrument zijn in een doorlopende loop van begeleiding van vo naar mbo, zo bepleit onderwijsadviseur Jan Willem Bruil.

20 Zorgcoördinator als bruggenbouwer naar ouders
Femke Kooij-Trap
Als het goed gaat met een kind, zijn ouders vaak meer op afstand aanwezig. Diezelfde ouders zijn hard nodig wanneer je merkt de leerling vastloopt, ongelukkig is of gedrag vertoont dat lastig te bedienen is in een reguliere school.

24 Van havo naar hbo: een wereld te winnen
Bas Smies en Frits Roelofs
Van de honderd studenten die na de havo aan een hbo-opleiding beginnen, haalt slechts 19% naar vier jaar zijn bachelor diploma. Wat gaat hier mis? Wat moet er gebeuren?

27 Regie, bij wie? De Dag van de Zorgcoördinator 2016
Pim Wijers
Bij wie liggen regie en eindverantwoordelijkheid uiteindelijk? Bij de leerling? Bij de zorgcoördinator? Op de Dag van de Zorgcoördinator, die dit jaar op 17 november plaatsvindt nabij Utrecht, zoeken we het antwoord.

32 Boekrecensie
Marianne Koot
Marianne Koot is de eerste die gehoor gaf aan onze oproep tot boekrecensenten voor deze rubriek. Ze geeft regelmatigleestips aan personen die geen tijd hebben om te onderzoeken welke van de vele onderwijs boeken de moeite waard zijn. Haar recensie van het boek Ik was 10 in 2015.

36 Interview met scheidend directeur Harry de Jonge
Pim Wijers
Na negen jaar neemt directeur Harry de Jonge afscheid van de NVS-NVL. Hij gaat met pensioen en vind dat best nog wel lastig: ‘Mijn werk? Ik ga het missen.’ Hoe kijkt hij terug op zijn tijd bij de vereniging? Waar loopt hij dat hij over vijf jaar staan?

En verder:
03 Colofon/Redactioneel
23 Column door Christel Isphording
30 Kort nieuws
35 Energizer door Ivo Mijland
38 Om naar uit te zien