Bij de les — Jrg. 13 (november 2016) nr. 3

Thema: Jongens/meisjes

03 Colofon/Redactioneel

06 Genders op het mbo
Christel Isphording
‘Voor Abdelmajid blijft Nadiliya een hij/hem zolang ‘dat ding’ er nog aan zit.’ Transgenders op school: hoe ga je daar mee om?

10 Nieuwe boegbeelden van de NVS-NVL
Redactie
De drie nieuwe beleidsmedewerkers van de NVS-NVL stellen zich aan u voor. Ze doen meteen een oproep: ‘Help ons u te helpen, word NVS-NVL-ambassadeur van uw beroep.’

14 Tienerzwangerschap: vergeet u de vader niet?
Pim Wijers
De vader is de vergeten partij bij zwangerschappen onder jongeren, constateert hulpverlener Hindrina van Beek. Ravi Debisarun, 21 toen hij voor het eerst vader werd, ervoer dit aan den lijve.

16 Jongens tegen groepsdruk wapenen
Marianne Cense
‘De maatschappij denkt slecht over jongens’, verzucht Rachid (16). ‘Ja, wij hebben ook gevoel’, vult Dylan (17) hem aan. Beide jongens doen mee aan een Beat the Macho-workshop.

18 Laatste Energizer door Ivo Mijland

20 Programma en plattegrond Dag van de Zorgcoördinator
Niet verdwalen op de Dag van de Zorgcoördinator op 17 november? Op deze middenpagina van Bij de Les vindt u alle workshops, lezingen en informatie.

23 Column door Annemiek Jonker

24 Sluit bèta, techniek en ICT niet uit
Carolien de Neeve
Het aandeel meisjes met een bèta/technisch profiel in de bovenbouw groeit, maar blijft nog altijd achter bij dat van jongens. VHTO geeft praktische tips voor begeleiders.

26 Rolmodellen met een missie
TechniekTalent
Het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen draagt bij aan de afwezigheid van meisjes in technische sectoren. De Ambassadeurs van de Techniek voorzien hierin, met gastlessen op vmbo’s door heel Nederland.

29 Meidenvenijn: wees er als de kippen bij
Anke Visser
Onderhuidse pesterijen en machtige meiden: Anke Visser legt uit hoe je de hegemonie van venijnige meiden moet breken, om orde op school te herstellen.

32 Kort nieuws

33 Boekrecensie: Culturele diversiteit in de klas
Anne-Marie Verburg
Bij de Les-lezer Anne-Marie Verburg recenseert Culturele diversiteit in de klas. Ook een onderwijsboek recenseren in Bij de Les? Mail naar hoofdredactie@nvs-nvl.nl.

34 Leen Baars: vijftien jaar dé cartoonist van Bij de Les
Leen Baars
Vijftien (!) jaar maakte Leen Baars, leerlingbegeleider op het Wellantcollege Klaaswaal, cartoons voor dit blad. Op deze twee pagina’s blikt hij terug op naar zijn favoriete cartoons voor Bij de Les.

37 Om naar uit te zien