Bij de les — Jrg. 13 (januari 2017) nr. 4

Thema: Doorstroom

06 ‘De nieuwe selectieprocedure is geen wondermiddel’
Pim Wijers
Kiek van der Putte is verantwoordelijk voor de selectie bij de opleiding Fysiotherapie aan de HvA. Wat zijn de selectie- en intakecriteria na de afschaffing van centrale selectie?

09 LOB op een Waddeneiland
Truda Zijp
Dit schooljaar startte de Texelse school OSG De Hogeberg in alle klassen met een vorm van gepersonaliseerd leren. Wat betekent dat voor LOB?

13 LOB Congres: Oplossing Gezocht
redactie
Donderdag 9 februari is het thema van ons jaarlijkse LOB-congres Oplossing Gezocht. In 25 workshops zoeken we naar een antwoord op actuele vragen en dilemma’s van decanen én van hun schoolleiders. Daarom vragen we decanen om hun leidinggevende mee te nemen!

14 Blijf in verbinding
Simone Slagboom
Simone Slagboom vertelt over het project ‘Doorstroomcoach’. Een coach begeleidt leerlingen de laatste zes maanden op het vmbo en de eerste zes maanden van het mbo, met als doel de uitval terug te dringen.

18 Hbo-opleidingen zonder numerus fixus: staan de sluizen open?
Leo Molenaar
In dit artikel wordt ingezoomd op de opleidingen die voorheen een selectie hanteerden, maar daar met ingang van dit jaar mee zijn gestopt. Zal dit tot gevolg hebben dat zij nu overstroomd worden met nieuwe studenten?

20 De kwaliteit van de voorlichting in het hoger onderwijs
Leo Molenaar
Bij het vergelijken van opleidingen wil men over duidelijke cijfers beschikken over bijvoorbeeld uitval en beroepsperspectief. Die cijfers zijn niet altijd even makkelijk te vinden of eenvoudig tegen elkaar af te zetten. Wat heeft onderzoek hiernaar tot nu toe laten zien?

24 Praktijkverhaal: de overstap van vmbo naar mbo
Pim Wijers
Jan Wouter Beerekamp, betrokken bij het Loopbaan Expertisecentrum van MBO College Almere, vertelt over hoe de doorstroom van het vmbo nu in Almere verloopt.

Niet in het thema:

16 Coachen: van doing naar being
Els Mulder
Je kunt met coachen meer bereiken als je het accent legt op hoe je zou willen zijn in plaats van in te zoomen op de belemmering. Els Mulder legt met een praktijkvoorbeeld uit hoe dat werkt.

26 ‘Het fotograferen van tieners is ontzettend leuk!’
Pim Wijers en Corine Zijerveld
Sinds 2009 schiet Corine Zijerveld foto’s voor de cover van Bij de Les. Afgelopen editie stond de laatste ‘Zijerveld’ voorop het blad. Daarom dit afscheidsinterview, ter ere van een jarenlange, fijne en vruchtbare samenwerking.

32 Even voorstellen: twee nieuwe bestuursleden
Pim Wijers
Arienne van Staveren en Karen Slot werden dit schooljaar de nieuwe leden van het bestuur van de NVS-NVL. Op deze pagina stellen wij ze aan u voor en geven ze in het kort hun visie op de vereniging.

34 Ingekomen brieven: eerste hulp bij LOB en Passend Onderwijs
 beleidsmedewerkers
Onze beleidsmedewerkers Peter Huwae, Simone Rütten en Inge Kirsten beantwoorden maandelijks al uw vragen over alles wat met LOB en Passend Onderwijs te maken heeft. Een selectie van de vragen en antwoorden staat in deze rubriek.

En verder:

03 Colofon / Redactioneel
23 Column door Christel Isphording
30 Kort nieuws
33 Oproep boekrecensenten
37 Om naar uit te zien