Bij de les — Jrg. 12 (februari 2016) nr. 2

Thema: Internationalisering

05 Colofon/ Redactioneel

06 Eergerelateerd geweld
door Bayram Varli
Hoe ga je als professional om met complexe en mogelijk gewelddadige familiaire zaken uit een andere cultuur? Bayram Varli, oprichter van Expertise Centrum Samenleving en materiedeskundige eergerelateerd geweld bij politie Gelderland Midden, geeft praktische handvatten.

10 Kort nieuws

12 Zukunft Deutschland
door Sander Weenink en Marieke Hökberg
De Duitse taal goed beheersen geeft betere carrièreperspectieven en opent de weg naar het enorme Duitse studieaanbod. De Duitslanddesk is het landelijke aanspreekpunt voor studeren in Duitsland.

15 Van zeventien kenniscentra naar één SBB
door Paul Wezenberg
Op 1 augustus 2015 nam de nieuwe Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de wettelijke taken over van de zeventien kenniscentra. Wat kan SBB voor scholen en studenten betekenen?

19 Afscheid van oud-bestuurslid Hetty ten Haken
door Pim Wijers
Van 1986 tot 2015 was Hetty ten Haken actief lid van de NVS-NVL. Eind 2015 ging ze met pensioen als docent, leerlingbegeleider én als actief lid van de vereniging. Ten Haken: ‘Als je stopt met werken, dan laat je dingen al snel voorbij gaan. Er komen zoveel andere dingen voor in de plaats.’

20 Ervaringen van een Turkse leerlingbegeleider
door Leo Molenaar
Steden huisvesten een enorme diversiteit aan verschillende nationaliteiten. Veel van die mensen krijgen kinderen die bij u op school komen. Betekent dat iets voor de manier waarop je begeleiding geeft? En hoe zit dat eigenlijk als je als begeleider zelf uit een ander land komt?

23 Column
Annemiek Jonker

25 Onderwijs aan vluchtelingenkinderen
door Christel Isphording
Kinderen van vluchtelingen hebben recht op onderwijs. Ook als hun asielprocedure nog niet gestart is. Maar wat als ze met honderden tegelijk komen?

26 Cartoon
Leen Baars

29 Energizer
Ivo Mijland

30 Nieuwe opleiding: Global Sustainability Science
door Katharina Thewes
Centraal in deze opleiding staat het bedenken van innovatieve oplossingen voor vraagstukken over duurzaamheid. De brede bèta-gammastudie is een goede match voor jongeren die een bijdrage willen leveren aan een duurzame planeet én maatschappij.

33 De inspiratiebron van Bob Willemsen

34 Jongerencoaching op 2400 meter hoogte
door Leo Molenaar
Uitvogelen wat de toekomst voor je in petto heeft wordt gemakkelijker tijdens een QuestTrek: door Nepal wandelend op zoek naar jezelf en naar je drijfveren. Het verhaal van QuestTrek-organisatoren Mark Simons en Marianne Wetter.

38 Om naar uit te zien