Balans Magazine — Jrg. 27 (maart 2014) Nr. 3

  1  Dweilen
VOORWOORD
Yolande de Best

2  VERENIGING BALANS
Dieetbehandeling bij ADHD
– Balans Award 2014
– Symposium Balans
– Onderzoek DC – Kom in actie voor Balans
– BalansKIDS in een nieuw jasje
– Nieuwe Jeugdwet een feit
– Cartoon: Opvoeden

4  Een moeder vertelt: Autisme in twee culturen
BALANS IN DE REGIO / BALANS IN ‘T LAND
Joli Luijckx
Regelmatig organiseren vrijwilligers van Balans interessante lezingen bij u in de buurt. Deze keer in Deventer, waar een moeder van Turkse afkomst vertelt over haar persoonlijke ervaringen met haar zoon met autisme, en haar werk als autismecoach.

6  Pilot op Summacollege / ADHD’er krijgt meer aandacht
PASSEND ONDERWIJS
Elly Welgraven
Bij de MBO-opleiding Summacollege in Eindhoven zijn ze er helemaal klaar voor: het Passend Onderwijs dat komend schooljaar wordt ingevoerd. Sterker nog, ze waren de wet voor! Ambulant begeleider Hanny Stoffelen (Triade Ambulante dienst Helmond), verantwoordelijk voor de rugzakleerlingen: ‘We zijn al een jaar bezig met een pilot op een van onze opleidingen.’

11  Open avond
COLUMN
Anouk

12  Zorg of zegen?
NIEUWE JEUGDWET
Arga Paternotte
De nieuwe Jeugdwet is gemaakt voor ouders van kinderen en jongeren met (psychische) problemen. We hebben bezwaar tegen gemeenten met weinig geld, verdwenen toegankelijkheid en ontbrekende rechtsbescherming. Maar we kregen geen gehoor. Is dat een voorbode van de werking van deze wet? Interview met Ido Weijers, hoogleraar jeugdbescherming bij de Universiteit Utrecht.

14  ‘Hij kan gewoon niet zonder regels’
BIJ ONS THUIS
Andere mensen zeggen vaak dat het ‘zo zwaar voor haar’ (30) zal zijn, een zoon (13) met ADHD en PDD-NOS. ‘Maar dat vind ik helemaal niet. Hij is een lieve jongen, heel eerlijk. Hij helpt in huis en toont begrip. Wat wil je nog meer?
Maria van Amerongen

19  Geen handelingsplan?
JURIDISCH ADVIES
Onderwijsjurist Katinka Slump

20  Maatwerk is nodig
EXECUTIEVE FUNCTIES
Anouk van Westerloo
Hilde Geurts en Saskia van der Oord spraken beiden vorig jaar op het Kennissymposium van Balans over executieve functies. Maar uit hun verhalen bleek dat executieve functies wellicht een minder grote rol spelen dan lang werd gedacht. Hilde Geurts: ‘Niet iedereen met ADHD of ASS heeft executieve functie-problemen.’

25  Passend Onderwijs: klaar voor de start!
SYMPOSIUM

26  Speciale Hapkidoles
REPORTAGE
Joli Luijckx
Als vader van een inmiddels volwassen zoon met autisme weet hij er alles van. Sporten is gezond, leuk en leerzaam voor alle kinderen. Dus ook voor kinderen met een gedragsprobleem. Gewoon meedoen bij de plaatselijke club lukt lang niet altijd. Zelf wereldkampioen Hapkido, besloot hij zijn eigen sportschooltje te beginnen. Speciaal voor kinderen met een beperking. Joli Luijckx ging kijken hoe het eraan toegaat tijdens zo’n les.

30  Hoe gaat het verder? / Hoe zit het op HBO of universiteit?
DYSLEXIE
Arga Paternotte
Dyslexie kun je niet aan iemands neus zien. Het kan ook niet aangetoond worden met een hersenfoto of bloedtest. Een leerling of student heeft een dyslexieverklaring nodig om in aanmerking te komen voor hulp. Over de ingewikkelde regelgeving rondom dyslexie.

34  Test videointeractie / Leerkracht zijn, zo doe je dat
PRODUCTTEST EN GADGETS
Monique de Mol
Door samenvoeging van verschillende leeftijdsgroepen, ontstaan steeds vaker klassen met meer dan 30 leerlingen. Daarnaast zijn er ook meer leerlingen met leer- en ontwikkelingsproblemen. Voeg daar de leerlingen aan toe die via Passend Onderwijs gaan binnenstromen, dan moet je als leerkracht over erg goede onderwijsvaardigheden beschikken, aldus Gabby ter Beek.

38  Heb ik wel de juiste keuze gemaakt
IN VERTROUWEN
Joli Luijckx
Drie jaar geleden stond ik voor een van de moeilijkste beslissingen van mijn leven. De basisschool wilde dat mijn dochter (11) naar het speciaal onderwijs zou gaan. Ik wilde haar op de vertrouwde basisschool houden, en heb me met hand en tand tegen deze beslissing verzet. Met success! Toch knaagt het af en toe. Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?

41  Activiteiten in het land
BALANS IN ‘T LAND

47  Balans service

48  Colofon