Balans Magazine — Jrg. 27 (juni 2014) Nr. 6

1  Verfrissend geluid
VOORWOORD
Yolande de Best, hoofdredacteur

4  VERENIGING BALANS
–  Team Balans in actie bij Marikenloop!
–  Cursus dyscalculie voor orthopedagogen en psychologen
–  Leesgroep over boeken voor Balans doelgroep
–  Bijna 50 antipestmethodes afgekeurd
–  Scholen weigeren zorgleerlingen
–  Symposium Balans: er zijn nog kaarten
–  NVA AutismeCongres
–  Cartoon: Opvoeden

7  Decentralisatie jeugdzorg: Pionieren in een Amersfoortse proeftuin
JEUGDWET
Elly Welgraven
2015 komt steeds dichterbij en daarmee de grootscheepse decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten. Volgens het kabinet werkt hulpverlening vanuit de directe omgeving het beste en kan onnodig doorverwijzen worden voorkomen. Dat moet een besparing opleveren van 450 miljoen. Maar in de media verschijnen steeds meer berichten van verontruste artsen en van ouders over specialistische zorg. Er is een groeiend besef dat het allemaal veel te snel gaat. Sommige gemeenten geven ruiterlijk toe dat ze het niet gaan redden. Balans Magazine neemt een steekproef: is de gemeente Amersfoort er wel klaar voor?

11 Robin
COLUMN
Anouk

13  Coproductie van moeder en zoon over DCD / Voorbeelboekje met duplo en lego
DCD
Marian Breukhoven
Een leuk rijtjeshuis in een ruime straat in Lylystad. Binnen is het licht en opgeruimd. Op de bank zit een jongen (13 jaar met DCD). Hij mocht wat eerder van school naar huis. ‘Het gaat tenslotte ook over mij’, zegt hij.

17  Zijn we er klaar voor? / Hoe passen onze kinderen in het onderwijs?
SYMPOSIUM BALANS
–  Hoe blijft mijn kind bij de les?
–  Hoe kunnen we uitbarstingen voor zijn?
–  Wat kunnen we doen aan een onleesbaar handschrift?
–  Hoe komt mijn kind door de toets?
–  Hoe onthouden ze wie, wat en waar op school?
–  Hoe leren ze huiswerk organiseren en plannen?
–  En hoe werken we als leerling, ouders en school optimaal samen?

18  De opruimcoach / De puinhoop te lijf
ADHD
Roos Kuiper
Even voorstellen, een vlotte jongen van vijftien, ADHD en van het slag dat overal om zich heen spullen laat vallen. Deuren en lades laat hij consequent openstaan en zijn kamer is een chaos. Niet erg, vindt hij. Wel baalt hij als hij, meestal vlak voor hij de deur uit moet, zijn portemonnee niet kan vinden. En ook niet zijn sportschoenen of zijn koptelefoon. Dan raakt hij gestrest. Ik ook trouwens, want terwijl hij in een hevige crisis verkeert, moet ik hem kalmeren, zijn spullen opgraven en hem helpen op tijd te komen. Nee, erg zelfstandig is hij inderdaad niet.
23  Onderwijsjurist Katinka Slump

24  Hulp voor kind met dyscalculie
DYSCALCULIE
Hans van Luit
Niet ieder kind met rekenproblemen of achterblijvende rekenvaardigheid heeft dyscalculie. Alleen in sommige gevallen heten ernstige rekenproblemen zo, op dezelfde manier waarop een ernstig leesprobleem soms dyslexie is. Hier leest u welke hulp en voorzieningen mogelijk zijn als dyscalculie wel aan de hand is.

29  Hoe zal het gaan?
PASSEND ONDERWIJS / BERICHT VAN ARGA
Arga Paternotte
Wat gaat passend onderwijs ons brengen? Echt gerust zijn we er met z’n allen niet op. We twijfelen massaal aan het succes van het nieuwe onderwijsstelsel dat na de zomervakantie van kracht wordt en passend onderwijs moet opleveren voor elke leerling. Veel leraren vrezen het niet aan te kunnen. Veel ouders en kinderen leven nog in onzekerheid. De verantwoordelijke staatssecretaris, Sander Dekker, probeert de onrust te bezweren met initiatieven en oproepen. Balans vroeg ouders om raad en gaf de reacties door aan ‘Den Haag’.

32  ‘Ze spelen naast, nooit mét elkaar’
BIJ ONS THUIS
Anouk van Westerloo
Ze heeft met haar man twee zoons van 12, Asperger, en 6, ADHD. Allebei kregen ze rond hun vierde de diagnose. Hoe verschillend ze misschien ook zijn, in de opvoeding hebben ze juist dezelfde begrenzing nodig.

38  Trendy week- en maandplanners
PRODUCTTEST EN GADGETS
Monique de Mol
Al zoekend op het internet vond ze wat zij zocht: een niet-wit planbord, magnetisch en beschrijfbaar met krijt en bovendien leuk te combineren met steigerhout. ‘Het oude planbord was te lelijk om centraal in huis te hangen. Het viel daardoor buiten ons blikveld, zodat we er weinig gebruik van maakten.’

39  Gadgets
–  Elk kind is anders
–  Spellen met specht
–  Zorgenvriendje

40  ‘Ik ben zo vaak boos’
IN VERTROUWEN
Hester Schaaf
Zowel haar man als haar twee kinderen hebben een autismespectrumstoornis. Ondanks de liefde voor haar gezin, voelt ze vaak frustratie. ‘Het is een vrij eenzaam bestaan. Ik mis het ‘samen een gezin zijn’.  Heel onredelijk, maar soms neem ik ze dat kwalijk.

43  Activiteiten in het land
BALANS IN ‘T LAND

49  Balans service

50  Colofon