Balans Magazine — Jrg. 27 (december 2013/januari 2014) Nr. 1

5 De beste wensen
VOORWOORD
Yolande de Best

6 BALANS IN HET LAND / VERENIGING BALANS
Actuele berichten en praktische tips
– Gezocht: kinderen met ADHD
– Cursus Engels voor ouders van leerlingen met dyslexie
– Oproe: Druk in de klas? Deelnemers gezocht
– Korting op lidmaatschap!
– Hoe viert u de feestdagen?
– Gelinkt: elke maand de leukste berichtjes op internet
– STRIP: Opvoeden www.aspergerinbeeld.nl

9 Nieuwjaar, nieuwe ontwikkelingen
COLUMN
Swanet Woldhuis

10 ‘Het Balansforum biedt troost’
BALANS IN DE REGIO / BALANS IN HET LAND

Monique de Mol
Dagelijks logt ze drie keer per dag in, vertelt de forumbeheerder. “En dan vaak nog even voor ik naar bed ga.” Ze is enthousiast, gedreven en gemiddeld 20 uur per week met het forum bezig. “Het is belangrijk, want het brengt ouders met elkaar in contact.”

12 Zes vragen over executieve functies
GEDRAG / EXECUTIEVE FUNCTIES
Anouk van Westerloo
Wat zijn het? En wat voor problemen kunnen ze geven? Veel kinderen met AD(H)D of ASS hebben problemen met hun executieve functies. Maar wat zijn dat eigenlijk? En wat voor problemen kan dat geven? Tijdens het Symposium van Balans legde dr. Diana Smidts, medeauteur van het boek Gedrag in uitvoering, uit wat executieve functies precies inhouden.

17 Goed genoeg

COLUMN
Anouk van Westerloo

18 M5 blijkt effectieve anti-pestmethode / Help de pesters!
PESTEN
Redactie
Volwassenen moeten veiligheid bieden. Ondanks verwoede pogingen om het op te lossen, blijft pesten op scholen een groot probleem. Kinderombudsman Marc Dullaert en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs stelden een plan op om pesten terug te dringen. Als het aan hen ligt, worden scholen verplicht om anti-pestmethode in te zetten. Voorbeeld van zo’n methode: M5.

20 ‘Er is voor haar geen passende school’
ERVARING
Joli Luijckx
Portret van een thuiszitter. School is een groot trauma geworden voor haar (14, selectief mutisme, sociale angststoornis). Sinds een half jaar zit ze overspannen thuis. Haar moeder wil het liefst ontheffing van de leerplicht.

22 Interview met opvoeddeskundige Tischa Neve / Bij elke mijlpaal een nieuw verhaaltje
BOEK
Maria van Amerongen
Verhaaltjes om van te leren. Over gebeurtenissen in het leven van een kind. Hoe bereid ik mijn kind voor op die eerste dag naar school? Op zwemles? En op de tandarts? Tijdens haar werk kreeg kinderpsycholoog Tischa Neve vaak vragen over dit soort onderwerpen. Dat bracht haar op het idee om samen met twee andere vrouwen verhaaltjes te schrijven over de gebeurtenissen in het leven van een kind. Om samen met je kind te lezen v——rdat er iets nieuws staat te gebeuren. “Want dat geeft rust, houvast en structuur.”

26 Ook in 2014 gratis lid van Balans? / De zorgverzekeraar betaalt uw lidmaatschap!
ZORGVERZEKERING
Melanie Rietbroek
Balans heeft voor u de belangrijkste wijzigingen in de basisverzekering voor 2014 op een rijtje gezet, en biedt u ook voor het nieuwe jaar keuze uit twee collectieve zorgverzekeringen die uw lidmaatschap vergoeden!

29 Wat vindt u van Balans Magazine? / Doe mee met onze enqute en win een boek!
Vul de enqute in en elke 10e invuller ontvangt het boek Bij ons thuis!

30 Logeerweekend voor ouders Žn kinderen
REPORTAGE
Yvonne Hoksbergen
Samen, en toch apart. Logeerweekenden voor het hele gezin. Het klinkt heel eenvoudig: stuur je kind op logeerweekend. Maar in de praktijk is dat voor veel gezinnen toch heel ingewikkeld. Kinderen durven niet goed, en ouders vinden het moeilijk om hun kind los te laten. Stichting Autstede heeft een oplossing bedacht: logeerweekenden voor het hele gezin.

35 Dossier onder je trui
JURIDISCH ADVIES
Katinka Slump

36 Dyslexie, uitbehandeld, en dan…
DYSLEXIE
Arga Paternotte
Behandeling, en toch maar weinig resultaat. Wat dan? Zestig behandelingen dyslexie gehad, budget op, en je kind is er niet of nauwelijks op vooruitgegaan. Wat doe je dan als ouder? Deze vraag komt regelmatig binnen bij Marijse Pel, cošrdinator van het Steunpunt Dyslexie van Balans. Arga Paternotte geeft commentaar.

40 Vijf vragen over de spelletjes! / Wat vonden de kinderen?
TEST
Spelletjes. Door Balanskinderen getest. De uitslagen van de test.

42 Plannen: kunnen ADHD-pubers het leren?
AD(H)D
Daniella Krijger
Plannen en organiseren is voor veel jongeren niet echt makkelijk. Een puber met AD(H)D is bijna een garantie voor problemen. Zou een cursus een uitkomst zijn? Bianca Boyer, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, en haar collega’s ontwikkelden een training ‘Zelf Plannen’, en onderzochten of die echt effect heeft bij jongeren.

46 ‘Thuis is het: je bent wie je bent’
BIJ ONS THUIS
Maria van Amerongen
Janet woont met vier AD(H)D’ers in ŽŽn huis: haar man Peter (44), haar dochters Madelief (11) en Tess (9, ADD) en zoontje Ruben (7). Ze redt zich nu goed, maar heel af en toe wordt ze er ‘gek van’. “Ik heb de knop moeten omdraaien.”

50 ‘Hij heeft last van het ‘moet-syndroom’
IN VERTROUWEN
Anouk van Westerloo
Als hij (11) iets niet wil of kan, laat hij heel lelijk gedrag zien. Dan smijt hij zijn schrift, of zelfs het meubilair door de klas. Hij gaat spugen, schoppen en slaat leraren. de ene na de andere school stuurt hem naar huis. Zijn moeder is onderhand wanhopig: “Elke keer als ik denk dat hij op de goede plek zit, gaat het toch weer mis.”

55 Activiteiten in het land
BALANS IN HET LAND
Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans.

61 Balans service

64 Colofon