Balans Magazine — Jrg. 26 (mei 2013) Nr. 5

  3  3 x is scheepsrecht
VOORWOORD
Yolande Best

  4  Nieuws en actualiteit
Vereniging Balans

Actuele berichten en praktische tips
– Toch instemmingsrecht voor ouders!
– Stuur uw gemeente een brief
– Teken mee!
– Blogs en boeken op www.balansdigitaal.nl
– Filmpje over dyslexie en dyscalculie
– Blogs en boeken op www.balansdigitaal.nl
– Afscheid
– Gelinkt: elke maand de leukste berichtjes op internet
STRIP: Opvoeden www.aspergerinbeeld.nl

6  De vrijwilligersraad
BALANS IN ‘T LAND
Anouk van Westerloo
Sinds september 2010 heeft de vereniging Balans een Vrijwilligersraad. Een kleine groep mensen die alle vrijwilligers van Balans in het hele land vertegenwoordigt. Maar erg bekend onder de vrijwilligers is de Raad nog niet…

8  Weg met de mythes!
ADHD
Arga Patternotte
De nieuwste inzichten rond ADHD.

13  Muggenzifterij
COLUMN
Anouk van Westerloo

14  Vechten voor juiste hulp
MCDD
Anouk van Westerloo
Een moeder over haar kind met MCDD.

19  Die tafels altijd!
COLUMN
Marisca Milikowski

20  ‘Joris heeft het met zichzelf het leukst’
BIJ ONS THUIS
Maria van Amerongen
‘Ik merk niks aan hem’, hoort Yvette (45) wel eens over haar Joris (12, PDD-NOS, dyslexie). Aan de ene kant is ze daar blij mee, maar aan de andere kant is het lastig om steeds maar weer te moeten uitleggen wat er met Joris aan de hand is. ”Soms heb ik daar gewoon geen puf meer voor”.

25  De kracht van ouders
JURIDISCH ADVIES
Katinka Slump

26  Goed voorbereid naar de middelbare
AUTISME
Maria van Amerongen
De zaken structureren, vrienden maken: kinderen met autisme kunnen daar erg tegenop zien als ze naar de middelbare gaan. Vandaar dat het Gelderse EntrŽa (organisatie voor jeugdzorg, onderwijs en onderzoek) een brugklastraining geeft, waarbij je je individueel of in een groepje kunt voorbereiden op de overstap. Maria van Amerongen volgde een trainingsles voor Tim (12, PDD-NOS) en Julia (12, autisme) op een school in Beuningen. ”En hoe ga je volgend jaar elke dag de juiste spullen meenemen?”

30  Leuk klusje als beloning!
PRODUCTTEST EN BOEKEN
Monique de Mol
Opdrachtkaarten die bedoeld zijn voor leerlingen die snel klaar zijn met hun schoolwerk. Anita Puskas, leerkracht van groep 3/4 van OBS De Hobbitburcht in Alphen aan den Rijn testte met de leerlingen van haar groep de id-o-matic fantasiekaarten.

32  ‘Mijn dochter moet getest, maar papa houdt ’t tegen…’ Wat nu?
ECHTSCHEIDING
Miriam de Heer
Als een ouderpaar gaat scheiden, blijven ze wŽl samen ouders van hun kind(eren). Dat betekent dat ze samen beslissingen moeten nemen over hun verblijfplaats en de opvoeding. Juist na een scheiding kan dat soms ingewikkeld zijn. Je bent tenslotte niet voor niks uit elkaar gedaan en verschillen in opvatting komen des te sterker naar voren, zeker als er nieuwe partners in het spel zijn. Wat betekent dat voor de kinderen en hoe ga je er als ouder mee om? Miriam de Heer sprak met Ed Spruijt, deskundig op het gebied van ‘scheidingskinderen’.

36  Symposium
FrŽnk van der Linden
Het Balans Kennissymposium  komt er weer aan! Horen, zien, & doen: waar wringt de schoen?
Zijn slecht functionerende executieve functies – het kunnen aansturen van het gedrag – altijd ‘de boosdoener’ bij problemen in de ontwikkeling? Of is dat al te simpel? Hoe kunnen we executieve functies verbeteren? Na dit symposium zijn deze – en vele andere – vragen beantwoord! Onder de sprankelende leiding van presentator FrŽnk van der Linden laten 6 bekende wetenschappers hun licht schijnen over dit onderwerp.

38  Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling (IPG): hulp voor het hele gezin
REPORTAGE
Joli Luijckx
Veelgehoorde kritiek van ouders is dat hulpverleners makkelijk praten hebben met hun goedbedoelde adviezen, bedacht achter een bureau. Anders is het met Intensieve Psychiatrische Gezinsbehandeling (IPG). De gezinsbehandelaar komt dan gemiddeld zes maanden lang twee keer per week naar het gezin toe. En de hulp is voor alle gezinsleden. Samen met de IPG’er bepalen ouders wat zij willen verbeteren in hun gezin. Joli Luijckx keek een dag mee met IPG’er Anthon de Vos. 

43  Jorien!
HET TALENT VAN…

44  Te dik of te dun?
ADHD
Maria van Amerongen
Feiten en fabels rond ADHD.

48  Proefschrift van de maand / De middenweg
WETENSCHAP
Arga Paternotte
Ouders houden vaak hun hart vast als ze de puberteit van hun kroost dichterbij zien komen. Wanneer ze ergens lezen of horen dat de puberteit vaak gepaard gaat met probleemgedrag, verslaving en criminaliteit zien ze dat in hun angstdromen vaak al in alle hevigheid voor zich.

50  Daar zit muziek in!
UIT DE PRAKTIJK VAN
Maria Van Amerongen
Ruben (8, autisme, ADHD) heeft geleerd beter te luisteren naar anderen, Bas (10, autisme, ADHD) kan nu op zijn beurt wachten. Muziekdocent en -therapeut Theo Dimitriadis van Muziekschool Amsterdam vertelt dat kinderen met autisme binnen zijn lessen nieuwe ervaringen kunnen opdoen, afhankelijk van waar ze tegenaan lopen. “Maar centraal staat dat ze plezier hebben in muziek maken!”

54  Hartekreet van een ongeruste moeder: ‘Wie gaat er echt voor mijn kind?’
IN VERTROUWEN – Een verhaal dat je bijna niet durft te vertellen…
Nicolette Pantekoek
”Tot op de dag van vandaag – na 8 jaar basisschool, bijna 3 jaar middelbaar onderwijs, 2 orthopedagogen en een rugzakje – vraag ik me regelmatig af wie er echt voor gaat om mijn kind zo ‘goed mogelijk af te leveren’ in deze maatschappij.”

57  Balans in ’t land
Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans.

63  Balans service

64  Colofon