Balans Magazine — Jrg. 26 (maart 2013) Nr. 3

3 Tien minuten ellende
VOORWOORD
Yolande Best

4 Nieuws en actualiteit
Vereniging Balans

Actuele berichten en praktische tips
– Steunpunt medezeggenschap Passend Onderwijs www.medezeggenschap-passendonderwijs.nl
– Balans symposiumfilm
– PGB voor begeleiding
– Mama Vita www.stichtingmamavita.nl
– Onterecht label dyslexie
– Gelinkt: elke maand de leukste berichtjes op internet
STRIP: Opvoeden www.aspergerinbeeld.nl

6 Steunpunt Passend Onderwijs / ‘De driehoek moet weer in evenwicht komen: leerling, school en ouders’
BALANS IN ‘T LAND
Anouk van Westerloo
De positie van ouders in het (speciaal) onderwijs was al niet sterk, maar door de nieuwe wet Passend Onderwijs wordt die zo mogelijk alleen maar wankeler. Ouders die dreigen vast te lopen met de school van hun kind, hebben vaak het gevoel geen kant op te kunnen. Bij Balans kunnen deze ouders sinds deze maand terecht voor juridisch-advies-op-maat (AIL).

8 Negen tips voor betere 10-minutengesprekken
ONDERWIJS
Anouk van Westerloo
We kennen bijna allemaal dat gevoel. Met lood in je schoenen sleep je je naar het zoveelste tienminutengesprek. Voorbereid op een lading commentaar, onbegrip of gebrek aan medewerking. Soms zijn gesprekken op school een ware nachtmerrie. Maar het kan ook anders. En dat zit hem niet alleen in een gedegen voorbereiding, maar vooral ook in een andere houding.

11 Dierenliefde
COLUMN
Anouk van Westerloo

12 Hard werken om erbij te horen / ADHD bij meisjes vaak niet herkend
ADHD
Maria van Amerongen
Te veel en te snel kletsen, heel lang met huiswerk bezig zijn. Dai is een gezellige meid die hard werkt, denken de meeste ouders. Prima toch? Toch zouden het signalen kunnen zijn die op ADHD wijzen. Om grote problemen in de puberteit en op latere leeftijd te voorkomen, onderzoekt psychiater en manager zorg Patricia van Wijngaarden waarom de diagnose ADHD bij meisjes vaker over het hoofd wordt gezien. “Meisjes met ADHD zijn nou eenmaal bijna nooit hyperactief”.

17 Roy wordt gepest
JURIDISCH ADVIES
Onderwijsjurist Katinka Slump

18 Jezelf zijn met een onhandige motoriek / Cursus voor kinderen met DCD
DCD
Het doet emotioneel wat met je DCD-kind als hij met gym minder goed presteert dan de rest van de klas. Zijn knutselwerkjes er keer op keer net wat minder mooi uitzien. En dat felbegeerde zwemdiploma halen veel langer duurt dan normaal. Tijdens de cursus ‘Ik ben mezelf’ leren kinderen met een onhandige motoriek dat ze er toe doen en gewoon zichzelf mogen zijn.

23 Bram!
HET TALENT VAN…
Bram (10) heeft een autistische stoornis. Gelukkkig heeft hij ŽŽn geweldig talent: hij kan ongelooflijk goed met dieren omgaan.
Heeft jouw kind ook een bijzonder talent? Stuur dan een scherpe, kenmerkende foto (minimaal 1 MB groot) met een tekstje over je kind en zijn/haar talent naar redactie@balansdigitaal.nl

24 Een hardnekkige taalstoornis / Wat kun je als ouder doen?
TAAL & SPRAAK
Yolande de Best & Anouk van Westerloo
Of je het nu ernstige spraak-/taalmoeilijkheden, Specific Language Impairment of OntwikkelingsDysfasie noemt, OD is een complexe en hardnekkige taalverwervingsstoornis die het leven van kinderen en volwassenen behoorlijk kan beperken. Twee bevlogen Belgische deskundigen schreven er een boek over.

28 ‘Bram heeft nooit vakantie’ / Portret van een echt Balans-gezin
BIJ ONS THUIS
Lonneke (41) vindt het een enorme klus om haar Bram (10), die faalangst heeft en een ernstige vorm van dyslexie, door zijn schooltijd heen te loodsen. Maar ze is blij dat hij de hulp krijgt die hij nodig heeft. ”We lezen om beurten de ondertiteling op tv voor.”

32 Je kind zit goed in deze klas!
ONDERWIJS
Maria van Amerongen
Als een kind met autisme slim genoeg is voor havo-vwo-niveau, maar aan een uurtje extra begeleiding per week niet genoeg heeft, zijn er in en om Utrecht-stad niet veel mogelijkheden. Drie moeders – Suzanne Boomsma, Bianca Spoelstra en Sander Mullerzijn een actie gestart om dit te veranderen: ”Wij zoeken zo veel mogelijk ouders die ook in deze situatiezitten.”

37 Tweede taal
COLUMN
Marisca Milikowiski

38 Snel laten voorlezen? Een ‘robot’ helpt
PRODUCTTEST EN GADGETS
Maria van Amerongen
Boeken snel laten voorlezen, op een eenvoudige manier? Dat moet kunnen met robotekst.nl, een gloednieuwe service voor mensen met dyslexie of een visuele beperking. Door zijn snelheid en eenvoudige toepassing is Robotekst een goede aanvulling op de bestaande voorleessoftwareprogramma’s.

40 Jouw kind op zomerkamp (of niet)
REPORTAGE
Joli Luijckx
Laten we eerlijk zijn. Het is nogal wat. De zorg voor je ‘speciale’ kind een paar dagen uit handen geven. Toch kiezen veel ouders ervoor hun extra-zorg-kind naar een vakantiekamp te laten gaan. Voor het kind of voor hun eigen rust. Zelfs als ze dat uit eigen zak moeten betalen. Een ander durft het na lang wikken en wegen toch niet aan. Wat zijn hun overwegingen?

44 Is mijn kind welkom? Tips voor ouders
PASSEND ONDERWIJS
Jessica Westerweel & Floor Kaspers
Elke school stelt bij Passend Onderwijs een ondersteuningsprofiel op waarin staat welke ondersteuning de school kan bieden en hoe dat wordt georganiseerd. Dat profiel maakt duidelijk of de school zich bijvoorbeeld wil specialiseren in een bepaald type ondersteuning of dat ze juist een school wil zijn waar alle kinderen met beperkingen een plek hebben.

46 Lappen tekst leren wordt een makkie!
UIT DE PRAKTIJK VAN
Dyslexiecoach Wim Bouman
Antoine (10, dyslexie) haalt nu tienen voor zijn topo, Ferry (14, dyslexie) kan eindelijk lappen tekst leren. Dyslexiecoach Wim Bouman gebruikt de sterk beeldende kant van zijn cli‘ntjes, waardoor ze makkelijker lezen, spellen en rekenen. “Een kind met dyslexie leert nou eenmaal anders dan de school hem voorschrijft.”

48 Fundamentele muizen
WETENSCHAP
Arga Paternotte
Dat er een relatie is tussen genen en gedrag weten we. Ook dat er in sommige families vaker leer- en/ of gedragsproblemen voorkomen dan in andere families. Dat het een lange weg is tussen genen en gedrag met heel veel tussenstations in de hersenen wordt meer en meer duidelijk. Het proefschrift ‘Unrafeling the molecular and cellular mechanismen of neurological dysfunction in tuberous scleros complex’ van Susan Goorden belicht door Arga Paternotte.

50 Samen boeken scannen voor je kind
DYSLEXIE
Monique de Mol
Niet alle lesboeken zijn in digitale vorm beschikbaar. Daarom komen ouders van dyslectische kinderen soms in actie en scannen en bewerken ze zelf lesboeken van hun kind(eren). Een grote klus, maar samen eraan werken maakt het een stuk leuker. Een verslag.

54 ‘De buitenwereld snapte er niets van’
IN VERTROUWEN – Een verhaal dat je bijna niet durft te vertellen…
Anouk Westerloo
Toen Niels 3 jaar oud was, werd tegen zijn ouders gezegd dat hij beter naar een tehuis kon. De druk op het gezin met in totaal zes kinderen zou te groot worden. Maar Sarah en haar man hebben dat nooit ook maar een moment overwogen. Sarah: ”Altijd hebben we hem volgestopt met liefde. Het is zo teleurstellend dat hij dat nu zelf allemaal ontkent.”

57 Balans in ’t land
Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans

63 Balans service

64 Colofon