Balans Magazine — Jrg. 26 (februari 2013) Nr. 2

3 Party Time
VOORWOORD
Yolande Best
‘Jarig zijn’ is voor bijna alle kinderen een mijlpaal….

4 Nieuws en actualiteit
Vereniging Balans

Actuele berichten en praktische tips
– Medicatie, leervermogen en motivatie bij AD(H)D’ers www.ADHDindeklas.nl
– Balans-ballon in Moddergat
– Juridisch advies nodig? Bel Balans!
– Bewijs van lidmaatschap
– Gelinkt: elke maand de leukste berichtjes op internet
STRIP: Opvoeden www.aspergerinbeeld.nl

5 Vergoeden, of toch niet?
Ids Terpstra
Over de willekeur in de vergoedingsregeling voor behandeling van ernstige dyslexie.

6 ‘Ik blijf vechten voor mijn kind!’
BALANS IN ‘T LAND
Anouk van Westerloo
“Als een kind dyslexie heeft, kan de impact op je gezin heel groot zijn. Ouders leren veel van elkaar door ervaringen uit te wisselen,” zegt vrijwilliger Hanneke Bos. Daarom is de cursus/gespreksgroep dyslexie in Zwolle niet alleen bedoeld om kennis en informatie te delen, maar vinden ouders er ook herkenning en steun voor de moeilijkheden die ze tegenkomen in het dagelijkse leven.

8 De feiten op een rij / Help, ze pesten me! / Kinderen met beperking vaker slachtoffer
PESTEN
Yvonne Hoksbergen
Oudervereniging Balans krijgt dagelijks veel telefoontjes van bezorgde ouders omdat hun kind wordt gepest. Kinderen met ASS zijn communicatief minder goed, en de omgeving weet daar niet altijd mee om te gaan. De berichten in de media over extreme gevolgen van pesten – de zelfmoord van Tim Ribberink en het meisje uit Staphorst – hebben er bij veel mensen flink ingehakt. Wat is er eigenlijk bekend over pestgedrag? Balans zet de feiten op een rijtje.

13 Schaam je, Nederland
REKENCOLUMN
Marisca Milikowski

14 Leren plannen en organiseren
AD(H)D
Arga Paternotte
Stel je voor, een training waar jij de doelen mag bepalen waaraan je werkt. Jouw mening telt. Sterker nog, dat is eigenlijk het enige dat telt. En na afloop van elke sessie beoordeel jij de therapeut. Is er naar jou geluisterd? Ging het over jouw problemen en oplossingen? En heb je er wel wat aan gehad? Wouter (16, ADD) volgt zo’n training en is heel enthousiast. “Ik weet nu veel beter hoe ik mijn problemen moet oplossen..”

19 Gepest
COLUMN
Anouk Westerloo

20 Genieten van een partijtje / Ook voor kids met gedragsproblemen
REPORTAGE
Joli Luijckx
Sommige ouders beginnen er niet eens aan. Een kinderfeestje organiseren voor hun kind met autisme en zijn vriendjes. Jammer, vindt Jolanda Koster van Crea-tijd. Ook kinderen met gedragsproblemen genieten vaak van een partijtje. Op verzoek organiseert ze speciaal voor deze kinderen feestjes op maat. Joli Luickx ging naar het sportfeest van de jarige Floyd..

24 Taal en gedrag
WETENSCHAP / PROEFSCHRIFT VAN DE MAAND
Arga Paternotte
Vrijwel niemand ontkent dat taalproblemen meer dan gemiddeld voorkomen bij kinderen met ADHD. Omgekeerd komt ADHD vaker voor bij kinderen met ernstige spraak/taalmoeilijkheden (ESM).

26 Als je huwelijk strandt… / Hoe moet dat met je zorgenkind?
ECHTSCHEIDING
Yolande de Best
Echtscheiding: zo’n beetje een op de drie gezinnen krijgt ermee te maken. Daarbij ontspringen helaas ook gezinnen van de Balans-leden de dans niet. Sterker nog: het lijkt erop dat de relatie van ouders met zorgkinderen nog vaker dan gemiddeld strandt. Bovendien heeft een kind met een gedragsprobleem een extra zorgvuldige aanpak nodig als het te maken krijgt met een scheiding van zijn ouders.

30 Zo kunt u scholen vergelijken!
PASSEND ONDERWIJS
Jessica Westerweel
Met de komst van Passend Onderwijs stelt elke school een schoolondersteuningsprofiel (SOP) op. Daarin geeft ze aan welke ondersteuning ze kan bieden. De ene school wil zich bijvoorbeeld specialiseren in ernstige dyslexie, terwijl een andere vooral kinderen met een autismespectrumstoornis helpt.

34 ‘Alles komt op z’n pootjes terecht’
BIJ ONS THUIS
Maria van Amerongen
Op haar oudste dochter en zichzelf na heeft iedereen in het vijfkoppige gezin van Leonie (46) een stoornis. Niet dat Leonie het erg vindt: “ik zou voor geen goud willen ruilen met een ander.”

39 Kansen
JURIDISCH ADVIES
Katinka Slump

40 Toch dat felbegeerde diploma / Met hulpmiddelen meer mogelijkheden
DYSLEXIE
Joli Luijckx
Eindexamenopgaven beluisteren via een daisyrom in plaats van zelf lezen, examen doen met een laptop met tekstverwerker of de opgaven maken met ’tekst naar spraak’ software. Voor sommige leerlingen zijn deze hulpmiddelen de enige mogelijkheid om toch dat felbegeerde diploma te halen.

44 Wat doe je in vijf minuten?
PRODUCTTEST EN GADGETS
Monique de Mol
Voor veel kinderen is ’tijd’ moeilijk te bevatten. Vijf minuten op je stoel blijven zitten, kan voor je gevoel erg lang duren, terwijl vijf minuten tv kijken zo voorbij is. Alice de Ruiter is moeder van een drieling van 8 jaar en droomt ervan dat haar kinderen zich meer bewust worden van tijd, zodat de dag soepeler verloopt. Haar kinderen doen de producttest voor Balans.

46 Dwars opstandig en agressief gedrag / Incredible Years kan helpen
ODD/CD
Maria van Amerongen
Schelden, slaan en schoppen, boze buien, dwars, opstandig en agressief gedrag, overal over in discussie gaan: veel ouders van kinderen met een oppositionele (ODD) of antisociale gedragsstoornis (CD) of kenmerken daarvan zitten vaak met hun handen in het haar. De groepstraining Incredible Years, die onder meer bij de Utrechtse ggz-instelling Altrecht wordt gegeven, leert men ermee om te gaan. GZ-psycholoog in opleiding Maartje Raaijmakers: “Zelfs na twee jaar blijkt het nog te werken.”

52 Kneden als therapie
UIT DE PRAKTIJK VAN
Maria van Amerongen
Ruben (6, kenmerken van autisme) heeft minder last van woedaanvallen, Bram (17, Asperger) maakt makkelijker contact. Ze hebben massages gehad van Caroline Bossink uit Maartensdijk. “De aanrakingen bij massage zijn voorspelbaar, die vinden kinderen met autisme niet erg.”

54 ‘Tom is gewoon niet dom of lui’
IN VERTROUWEN – Een verhaal dat je bijna niet durft te vertellen…
Anouk Westerloo
Terwijl Tom (10) op iedereen overkomt als een slimme jongen, bakt hij er niets van op school. ‘Hij is lui, hij moet harder worden aangepakt, hij houdt jullie voor de gek’, zeggen familie ¬én de school. En dat komt zijn moeder akelig bekend voor…

57 Balans in ’t land
Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans

63 Balans service

64 Colofon