Balans Magazine — Jrg. 25 (mei 2014) Nr. 5

1  Werk of moeder?
VOORWOORD
Yolande de Best

2  BALANS VERENIGING
– Medicatie, leervermogen en motivatie bij kinderen met AD(H)D
– Dwangsom bij te laat beslissen
– Bij u thuis?
– Symposium Balans
– Algemene Ledenvergadering
– Balans Award: aanmelden kan nog!
– Steun Balans!

5  Kom in actie voor Balans!
BALANS IN DE REGIO / BALANS IN ‘T LAND
Om goed te kunnen blijven opkomen voor de belangen van kinderen uit de Balansdoelgroep hebben wij uw hulp hard nodig. Het aantal leden is gekrompen, de subsidie teruggelopen. Dit gecombineerd met de verdere bezuinigingen op zorg en onderwijs maakt dat Balans, meer dan ooit, uw steun kan gebruiken.

7  Nu niet zo gauw boos
ADHD / OUDERPOWER
Arga Paternotte
Over de (vele) vooroordelen van de cursus Ouderpower / ‘Gelijkwaardigheid’, noemt Petra Grever een van de vele pluspunten van de nieuwe cursus Ouderpower, voor ouders van pubers met ADHD/ODD/ASS. Dochter (13) en zoon (11) zeggen dat hun ouders nu minder snel boos zijn. Een super enthousiast verhaal van een van de eerste cursisten bij de cursus Ouderpower in Tilburg. En de reactie van haar kinderen.

11  De vergeten tas
COLUMN
Anouk

12  Springlevend!
ADHD
Brenda Leest
Evaluatie van de Levenslooppoli / Sinds de start van de Levenslooppoli ADHD in 2011 werken medewerkers van verschillende instellingen soepel samen om kinderen en volwassenen met ADHD snelle toegang en goede zorg te bieden, gedurende hun levensloop. Professionals en verwijzers tonen hier steeds meer belangstelling voor. De poli is de afgelopen jaren dan ook flink gegroeid. Tijd om te evalueren.

14  Passend onderwijs: klaar voor de start! Wat kunnen we onze kinderen nog meegeven?
SYMPOSIUM BALANS
– Kan een school volgend jaar mijn dochter met ASS weigeren?
– Kunnen leerkrachten in het reguliere onderwijs al die extra ondersteuning wel bieden?
– Hoe gaat het passend onderwijs straks om met hoogbegaafde leerlingen?
– Wanneer moeten leerlingen een ontwikkelingsperspectief hebben?
– Wat gebeurt er als mijn zoon toch vastloopt in zijn overvolle klas?

16  Kind of baan?
LOOPBAAN / OUDERSCHAP
Roos Kuiper
Van carrièrevrouw tot zorgmoeder / Voor tweeverdieners is het niet gemakkelijk om werk te combineren met de zorg voor een speciaal kind. Na jaren aanmodderen is het vaak de vrouw die besluit om thuis te zorgen. Of is er een middenweg?

21  Discriminatie
JURIDISCH ADVIES
Onderwijsjurist Katinka Slump

22  Ik ben hun moeder, maar voel me vaak hun begeleider
BIJ ONS THUIS
Anouk Westerloo
Ze zijn de ouders van vier zoons: 7, 6, 4 en 14 maanden. De drie oudsten hebben allemaal de diagnose klassiek of kernautisme. ‘Ik denk wel eens aan de verre toekomst, aan de tijd dat ze het huis uit zijn en wij weer kunnen genieten van elkaar. En van de rust. Mijn tijd komt nog wel.’

27  Medicatie bij ADHD / Bescherming of risico?
INTERVIEW
Arga Paternotte
Wat doet medicatie bij kinderen met ADHD op de lange termijn? Voorkomen we er ernstiger problemen mee of lokken we die er juist mee uit? Is het toenemende gebruik zorgelijk of een kwestie van beter behandelen? Als ouder heb je het moeilijk met de keuze: wat is wijsheid? Kinder- en jeugdpsychiater Els van den Ban beschrijft in haar proefschrift ‘ADHD medication use and long-term consequences’ vijf onderzoeken die met deze vragen te maken hebben.

31  Bij de dolfijnen
ADHD / REPORTAGE
Daniëlle Vogels
De leukste therapie van Anne. Zodra de 18-jarige Anne voor de glaswand in de onderwaterruimte staat, zwemmen er dolfijnen naar haar toe. Ze begroeten Anne door hun snuit tegen het glas te drukken. Zo begint haar zesde sessie van de therapie met dolfijnen van Stichting SAM in het Dolfinarium te Harderwijk. Balans ging er kijken.

36  Achterlopen: wat dan?
DYSCALCULATIE
Hans van Luit
Bij de Advies- en Informatielijn van Balans komen regelmatig vragen binnen over rekenproblemen. Naar aanleiding van de rekenproblemen van Tom wordt ingegaan op de vraag van de ouders. Deel 2 van onze serie over dyscalculie, door professor dr. Hans van Luit.

41  Activiteiten in het land
BALANS IN ‘T LAND

47  Balans service

48  Colofon