Balans Magazine — Jrg. 25 (mei 2012) Nr. 5

3 De bezem erdoor!
VOORWOORD
Yolande de Best

4 VERENIGING Balans
– Gaat uw school de Balans Award winnen?
– ADHD-medicatie mee naar buitenland
– Rekentoets en dyscalculie
– Balans start oudercursussen
– 418 x leerlingenvervoer
STRIP
: Opvoeden
– Gelinkt

6 Praten met de gemeente: ‘We moeten vertellen waarom hulp voor onze kinderen zo hard nodig is
BALANS IN HET LAND

Joli Luijckx
Vrijwilligers vertellen over hun activiteiten: De meeste ouders zijn inmiddels wakker geschud. Want heb je een kind dat nu extra begeleiding krijgt, dan gaat er vanaf volgend jaar veel veranderen. De gemeente waarin je woont bepaalt straks of jouw kind nog recht heeft op hulp. Balans-vrijwilligers Daniella Krijger en Jan Nieuwenhuis zijn hierover al met hun eigen gemeente in gesprek.

9 Altijd wat
COLUMN
Anouk van Westerloo

10 ‘Het is: wij tegen de rest
BIJ ONS THUIS

Maria van Amerongen
In dit artikel staat een echt Balans-gezin centraal. Drie jongens met autisme en dyslexie hebben ze. Waarbij de eerste ook nog ADD heeft, en de jongste ADHD. en er is nog een oudste meisje, zonder diagnose. Maar de ouders houden de moed erin: “De afgelopen zes jaar hebben we heel wat bereikt met de jongens.”

15 Cito-taal
REKENCOLUMN
Marisca Milikowski

16 Tweede kans voor dyslectisch kind / Er is meer nodig dan alleen een protocol
DYSLEXIE

Arga Paternotte
De school doet al van alles om je kind te helpen. Toch wordt zijn achterstand met lezen steeds groter. En raakt je kind meer en meer ontmoedigd. Nu is het tijd om een deskundige hulpverlener te zoeken. wat kun je daarvan verwachten?

21 TROTS
U vertelt waarom u zo ongelooflijk trots bent op œw kind!

22 Twee keer voor de top / Speciaalonderwijsleerlingen trainen voor de Alpe d’Huez
REPORTAGE
Joli Luijckx
Voor veel Tour de France-rijders is het dŽ gevreesde rit: de top van de Alpe d’Huez.
Toch gaan negen leerlingen met een gedragsproblematiek van speciaal onderwijsschool De Ambelt uit Zwolle op 12 mei de uitdaging aan. Samen met hun begeleiders fietsen ze die dag naar de top van deze steile berg. Al een heel schooljaar wordt er fanatiek getraind. BM fietste een ochtendje mee.

27 Over kinderen en etiketten
SYMPOSIUM
Van MBD naar ADHD, ODD en ASS. Kennissymposium voor professionals en ge•nteresseerde ouders op vrijdag 28 september 2012, 10.00-17.00 u., Beatrixtheater, Utrecht.

28 Afscheid van professor Ruud Minderaa: ‘Bij ons werk draait alles om de band met de ouders’
ASS
Yolande de Best
De afscheidsrede op 12 april 2012 van de befaamde kinderpsychiater professor Ruud Minderaa maakte een eind aan de professionele loopbaan van een belangrijke en kleurrijke kinderpsychiater in ons land. Sinds eind 1987 was hij verbonden aan de universiteit van Groningen. In die jaren heeft hij veel betekend voor kinderen met ASS en hun ouders. “Ik ben altijd enorm ge•nspireerd geweest door het autisme-thema”, vertelde hij aan Balans Magazine. Hoofdredacteur Yolande de Best zocht hem op, in het kantoor van Accare in Assen.

31 Hoera, structuur!
COLUMN
Ginette Wieken

32 Hulp liet te wensen over / Terugblik op 2008-2012
JUBILEUM BALANS
Jurgen Breeman
“We verbaasden ons over het gemak waarmee we wŽl hulp konden krijgen voor problemen die Nick niet had, maar geen hulp voor zijn werkelijke problemen!” Een terugblik op de zorg voor kinderen met ontwikkelingsproblemen in de laatste vijf jaar.

36 ‘Mensen die niet gek durven doen, vind ik volstrekt gestoord’
BEKENDE NEDERLANDER
Yvonne Hoksbergen
Elke keer vertelt een BN’er hier over zijn jeugd. Deze keer is het journalist Nico Haasbroek. Hij deed raar, was moeilijk te benaderen, durfde mensen niet aan te kijken. Journalist Nico Haasbroek kwam er pas op latere leeftijd achter dat hij Asperger heeft.

40 ‘Negen vragen over dyscalculie / ‘Alleen maar’ rekenprobleem, of toch dyscalculie?
DYSCALCULIE
Jessica Westerweel
De leerstoornis ‘dyscalculie’ is nog niet wijd en zijd bekend, maar wel een groot probleem als je kind het heeft. Het is veel meer dan ‘zomaar’ een rekenprobleem. 9 vragen over dyscalculie.

45 Gadgets
– ‘Schrijfbreakies’
– Vileine vragen
– ‘Wij op een rij’
– Magische Tingel
– Horloge met afbeeldingen

46 De nieuwe DSM: lust of last?
ZORG
Anouk van Westerloo
In het nieuwe handboek voor psychiatrische stoornissen, de DSM V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), bestaat er geen onderscheid meer tussen de verschillende Autisme Spectrum Stoornissen. Asperger en PDD-NOS ‘bestaan’ straks niet meer. Wat betekent dat?

48 ‘Rondje open kaart’: Serieus, maar niet echt spannend
PRODUCTTEST
Monique de Mol
“Wij zijn een rebound-instelling voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Onze leerlingen zijn vastgelopen in het regulier onderwijs en een aantal van hen heeft de diagnose ADHD of PDD-NOS. Wij zijn blij met de ontwikkeling van spellen zoals deze.”

50 ‘Die ADD’er mag best iets langer chillen’
UIT DE PRAKTIJK VAN
Maaike Kooistra
Sanne heeft veel te weinig tijd voor haar wiskundetoets, en scoort daardoor slecht. Ruben krijgt een 1 voor topografie, terwijl hij het wel goed had geleerd. Sanne en Ruben hebben ADD, maar leerkrachten kennen dat niet. De Houtense gedragsspecialist Maaike Kooistra geeft er workshops over. “Een ADD’er valt niet op, dat is het probleem.”

52 ‘Het was: zij eruit of ik eruit’
IN VERTROUWEN

Yvonne Hoksbergen
Een verhaal dat je bijna niet durft te vertellen

56 Interessante activiteiten in het land
BALANS IN ‘T LAND
Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans

63 Balans service

64 Colofon