Balans Magazine — Jrg. 25 (aug./sept. 2012) Nr. 7

Thema: JUBILEUM BALANS 25 JAAR

2 Arga bedankt! (1)
AFSCHEID ARGA PATERNOTTE
Persoonlijke boodschappen aan Arga Paternotte, n.a.v. haar vertrek bij Balans Magazine.

5 Driedubbele boodschap
VOORWOORD
Yolande de Best

6 Nieuws en actualiteit
BALANS IN HET LAND / VERENIGING Balans
– ‘Doe eens normaal’
– Hardlopen voor Balans
– Steunpunt Passend Onderwijs voor ouders van start
– Contributie
– Collectieve zorgverzekering Turien & Co
– Arga
– Gelinkt: elke maand de leukste berichtjes op internet
STRIP: Opvoeden

8 Op de bres voor dyslexie

BALANS IN HET LAND
Monique de Mol
Ze komen kinderen tegen die met buikpijn naar school gaan, zichzelf dom vinden of boos en gefrustreerd zijn omdat het lezen niet wil vlotten. Daarom geven vrijwilligers van Balans voorlichting over dyslexie op een speciale informatiemarkt. Redacteur Monique de Mol sprak de vrijwilligsters van Balans Flevoland.

11 “Ik word wel eens gek van mezelf”
BALANS TOEN EN NU
Yolande de Best
Sers (24) heeft ADHD.

12 Wat valt er -voor de Balans-doelgroep- te kiezen?
POLITIEK / VERKIEZINGEN 2012
Daniella Krijger
Welke plannen hebben de verschillende politieke partijen voor onze kinderen in petto? Het is even zoeken in de (concept)verkiezingsprogramma’s die de meeste politieke partijen hebben gepubliceerd. Balans Magazine heeft de standpunten van de verschillende partijen die voor ouders van kinderen met een ontwikkelingsstoornis bij leren en/of gedrag relevant zijn in een overzicht gezet. Dat maakt het eenvoudiger om de programma’s te vergelijken. Wordt het terugdraaien van de teruggedraaide bezuinigingen?

19 Wachten
COLUMN
Anouk van Westerloo

20 ‘Ze hoeven van mij geen professor te worden
BIJ ONS THUIS
Maria van Amerongen
Portret van een echt Balans-gezin. Het maakt haar niet zoveel uit dat haar kinderen Max (12, ADD, DCD, dyslexie) en Tess (10, ADD, dyslexie, dyscalculie) diagnoses hebben, maar ze wordt wel moe van de muren waar ze tegenop loopt. Janette (45): “Al moet ik zeggen: met de hulpverlening heb ik veel geluk gehad.”

24 Positive Behavior Support / Goed gedrag kun je leren!
ONDERWIJS
Jessica Westerweel
Met PBS gedragsregels aanleren. Besteed op school aandacht aan het leren van sociale vaardigheden, ga daarbij uit van enkele kernprincipes (bijvoorbeeld ‘wij zijn respectvol’) en vertaal deze in concrete gedragsregels. Op die manier ben je als school positief en effectief bezig met gedrag, aldus Tim Lewis. Lewis is expert op het gebied van gedragsproblemen en SWPBS: School Wide Positive Behavior Support. Hij was onlangs in Nederland en gaf een inspirerende presentatie. Balans was erbij.

27 “Ik ben strijdlustig en sterk geworden!”
BALANS TOEN EN NU
Yolande de Best
Yvonne (25) is dyslectisch.

29 Werkgeheugen? Je kunt het trainen!
HERSENEN
Arga Paternotte
Het werkgeheugen trainen en trucs aanleren om beperkingen te omzeilen. Het wordt steeds duidelijker dat de capaciteit van het werkgeheugen een belangrijke rol speelt bij het leren op school en het ontstaan van leer- en gedragsproblemen. Hoogleraar Paul Leseman van de Universiteit van Utrecht houdt zich bezig met de vraag of leraren hier bij de aanpak in de klas rekening mee kunnen houden. Om zo het Passend Onderwijs meer te kunnen laten aansluiten bij recente kennis over de ontwikkeling van breinfuncties.

35 TROTS
U vertelt waarom u zo ongelooflijk trots bent op œw kind!

36 Lars leert wat blij en verdrietig is
UIT DE PRAKTIJK VAN
Peter (12, ADHD) leert er zich concentreren. Lars (10), ADHD, PDD/NOS) oefent met zich inleven in anderen. Bij De Buitenwereld, buitenschoolse opvang met gespecialiseerde begeleiding, komen alleen kinderen met ADHD en andere stoornissen. Directeur Marije Veen: “Op een gewone buitenschoolse opvang missen ze vaak de expertise om met deze kinderen om te gaan.”

39 ‘Ik niks bereiken? Dus wel!’
BALANS TOEN EN NU
Joli Luijckx
Rik is 23 jaar en heeft NLD.

41 Arga spreekt over drijfveer, trots, stokpaardje, zorg en wat Balans heeft bereikt
AFSCHEID ARGA PATERNOTTE / BALANS TOEN EN NU
Yolande de Best
Het afscheidsinterview. Arga over haar 5 topics. Deze maand is het zover. Arga Paternotte neemt officieel afscheid van Balans. Althans, ze staat dan niet meer op de loonlijst. Een grote stap, voor alle betrokkenen. Want laten we eerlijk zijn: Arga ’s Balans, en Balans is Arga. Gelukkig zijn alle kennis en inzet van Arga voor Balans en Balans Magazine niet verloren: ze blijft betrokken bij de vereniging en zal ook als auteur nog volop in het blad te volgen zijn. Maar toch… het wordt anders. reden genoeg voor een afscheidsinterview in ‘haar’ Balans Magazine waarin Arga spreekt over 5 topics.

47 Een rijk bezit
COLUMN
Marisca Milikowski

49 Spijbelen? Communicatie is het sleutelwoord
ONDERWIJS
Miriam de Heer
Een spijbelend kind. Hoe ga je ermee om? Spijbelen maakt je kans om een diploma te halen kleiner, en daarmee ook je kans op een baan. Het maakt de kans om ‘het slechte pad’ op te gaan groter. Daarom is spijbelen, of offici‘ler ‘schoolverzuim’, een zorg voor de samenleving. Om schoolverzuim en schooluitval te voorkomen is de Leerplichtwet in 2007 aangepast en hebben gemeenten en onderwijs actie ondernomen. Wat betekent dit in de praktijk? En hoe ga je als ouder om met een spijbelend kind?

55 Gadgets
– Veters
– Agenda’s
– Kleurpotloden
– Waaier met tips
– Schaar met veer
– Pop als juf

57 Schipper
COLUMN
Katinka Slump

59 ‘Ik ga niet bij de pakken neerzitten’
BALANS TOEN EN NU
Maria van Amerongen
Mark (29) heeft PDD-NOS en MCDD.

61 De uitslag / Het etiket: handige gebruiksaanwijzing maar lastig stempel
BALANS ENQU
æTE
Lise-Lotte Kerkhof
Balans-enqute over etiketten. Wat leveren die stickers eigenlijk op? In mei vroegen wij ouders deel te nemen aan een Balans-enqute. De vragenlijst ging over datgene wat etiketten, zoals ADHD, dyslexie en PDD-NOS opleveren. De meeste ouders hebben een positief gevoel over het etiket. Het gaf hen een onmisbare gebruiksaanwijzing: praktische oefeningen, een andere opvoedstijl, of medicijnen. Hierdoor kwamen er voor hun kind meer rust, ontwikkelingsmogelijkheden en plezier. Ouders willen een zo normaal mogelijk leven voor hun kind. Het etiket is het startpunt.

70 ‘Toen ik de diagnose hoorde, schrok ik me rot’
IN VERTROUWEN
Maria van Amerongen
Een verhaal dat je bijna niet durft te vertellen.

73 Activiteiten in het land
BALANS IN ‘T LAND
Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans.

83 Balans service

85 Colofon

86 Arga bedankt! (2)
AFSCHEID ARGA PATERNOTTE
Persoonlijke boodschappen aan Arga Paternotte, n.a.v. haar vertrek bij Balans Magazine.