Balans Magazine — Jrg. 24 (februari 2011) Nr. 2

3 Jeugdzorg
VOORWOORD
Ids Terpstra, Arga Paternotte

4 Balans Selectief
Actuele berichten en praktische tips
– Wie staan er op de cover?
– Deze keer in BalansKIDS
– In Impulsief
– Oproep: Onderzoek naar het effect van het medicijn Simvastatine
– Vacature: gedragsdeskundige
– Manifest voor een brede investering in het mentaal functioneren van de burgers in onze samenleving
– Thuistip met oproep: Vergeten
– Nieuwe uitgave van Balans: Bij ons thuis
– Waarschuwing
– Boek over ODD en CD: Moeilijk voor zichzelf en voor de omgeving
– Houvast bij dyslexie nu ook op cd
– Oproep: Kinderen met dyslexie, AD(H)D en/of ESM gezocht voor onderzoek
– Spreekbeurt en werkstuk: ADHD en ADD, dyslexie en dyscalculie
– Oproep: Ballendeken voor kinderen met ADHD

9 Reacties van lezers
– Exameneisen (1,2,3)
– Medicatie
– Onderwijs

10 “We kunnen de stoornis niet wegnemen” / Behandeling met MDFT helpt jongere en gezin weer op weg
BEHANDELING
Maria van Amerongen
Drugsgebruik. Agressie. Crimineel gedrag. Verkeerde vrienden. Spijbelen. Weglopen. Het zijn gedragsproblemen waarover ouders zich ernstig zorgen kunnen maken. Meestal hebben ze al veel tevergeefs geprobeerd om het tij te keren. In zo’n geval kan het behandelprogramma Multidimensionele Familietherapie (MDFT) uitkomst bieden. Programmaleider, supervisor en trainer Sylvia Cool van Brijder Verslavingszorg geeft uitleg. “We kunnen de stoornis niet wegnemen. Wel kunnen we de acceptatie op gang brengen en handvatten bieden”.

15 Dramaqueen (2)
COLUMN
Ginette Wieken

16 “We doen ouders en kinderen nog steeds zwaar tekort” / Dyslectische leerlingen ondersteunen met ict-software
DYSLEXIE
Monique de Mol
Vorig jaar ontving Koos van den Boogaard, directeur van het informatiecentrum onderwijs Zoetermeer (ICOZ), de ict-trofee 2010 vanwege zijn grote inzet om dyslectische leerlingen te ondersteunen met ict-software. Sinds jaar en dag houdt hij zich bezig met leerlingenzorg in en buiten het onderwijs. Hoewel hij enige vooruitgang ziet, maakt hij zich toch zorgen. “We doen ouders en kinderen in Nederland nog steeds zwaar tekort, omdat de hulpverlening vaak niet voldoende en op tijd tot stand komt”.

21 Onderwijsrecht

COLUMN
Katinka Slump

22 ‘Moet jij niet naar school?’ / Thuisonderwijs kan een oplossing zijn
ONDERWIJS
Irene Hemels
Moet jij niet naar school? is de titel van het proefschrift waarop juriste Joke Sperling afgelopen oktober promoveerde. Ze verdedigt daarin de stelling dat het verbod op thuisonderwijs in Nederland niet houdbaar is. Bovendien zou thuisonderwijs juist een oplossing kunnen bieden voor kinderen met ontwikkelingsproblemen. Volgens Sperling moet de overheid ouders meer vertrouwen. Ze pleit voor de herinvoering van het thuisonderwijs als keuzerecht van ouders en onderdeel van een pluriform en flexibel onderwijsbestel.

26 M
eester Remco
GASTCOLUMN
Janine Stoete

2
7 Dubbel dyslexiefeest
DE ZEEPKIST
Deze rubriek is een speakerscorner, waarin we lezers een platform aanbieden om hun zegje te doen.

28 Een lastige combinatie / ADHD, diabetes en de puberteit
ADHD
Arga Paternotte

Iemand die veel van de combinatie ADHD en diabetes weet, is kinderarts Gert van der Vlist, werkzaam in het Utrechtse Diakonessenhuis. In beide chronische aandoeningen heeft hij zich extra verdiept en weet dan ook dat het ‘een hele lastige combinatie’ is, zeker op het moment dat kinderen in de puberteit komen en/of ouders de directe controle verliezen wanneer hun kind naar het voortgezet onderwijs gaat. “Je moet samen bekijken wat haalbaar is”.

31 Knopendoos
COLUMN
Frits Boer

32 Hoe is het op behandelgroep Asterix?
BEHANDELING
Joli Luijckx
“Op een groep zijn is anders”, vertelt Bas terwijl hij naar de foto van zijn moeder op zijn nachtkastje kijkt. “Hier mis ik mijn moeder. Maar toch is het wel okŽ. Want ik leer hier veel. En de leidsters zijn lief”. Bas woont samen met Pieter, Jaap, Joost, Roel, Karin, Leo en Martha op groep Asterix. Een observatie- en behandelgroep voor kinderen van 8 tot 12 jaar van Karakter, expertisecentrum voor complexe kinder- en jeugdpsychiatrie. De kinderen worden er geobserveerd en krijgen hulp en behandeling op maat.

36 Het verband tussen genen en gedrag / Leer- en gedragsproblemen bij neurofibromatose
SYNDROMEN
AndrŽ Rietman
Erfelijke aandoeningen met een combinatie van lichamelijke, cognitieve en psychische problemen worden syndromen genoemd. Een voorbeeld daarvan is neurofibromatose (NF1). Bij het Sophia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is een speciaal expertisecentrum voor de behandeling van syndromen geopend. De universiteit doet momenteel onderzoek naar het effect van het medicijn Simvastatine bij deze aandoening. Kinder- en jeugdneuropsycholoog AndrŽ Rietman legt het verband uit tussen genen en gedrag met de focus op NF1.

40 Het Bizzyboard
TEST
Monique de Mol
Niet alleen ouders hebben een drukke agenda vanwege hun werk, hobby’s, sportieve en sociale activiteiten, tegenwoordig hebben ook kinderen een volle agenda met veel verschillende bezigheden. Behalve leuke activiteiten zoals sporten, muziekles of een creatieve hobby, zijn er vanaf een bepaalde leeftijd eveneens de verplichte afspraken met orthodontist, remedial teacher en logopediste. Voor ouders die moeite hebben om overzicht te houden op alle activiteiten binnen het gezin kan een planbord als Bizzyboard uitkomst bieden.

42 “Thuis kwam dan altijd de ontlading” / Een echtgenoot en twee zonen met ADHD
BIJ ONS THUIS
Maria van Amerongen
“Ze hebben allemaal ADHD, maar het uit zich bij alle drie verschillend”. Kirstin Ras (39) uit Hengelo heeft het over haar echtgenoot Niek Schefer (39) en zonen Sam (10) en Joep (7). Ze zegt: “Het is niet alleen maar negatief, het heeft me ook veel gebracht”.

46 “’s Ochtends is het hier thuis een hectische boel” / Een vader met autisme over zijn zoon met PDD-NOS
AUTISMESPECTRUMSTOORNISSEN
Beatrice Keunen
“’s Ochtends is het hier thuis een hectische boel. Dan spring ik rond in mijn joggingbroek, zorg ervoor dat iedereen op tijd weg is voor school en werk, laat de hond uit. Daarna ga ik naar m’n kamertje en verdwaal in een van mijn boeken, in mijn muziek”. Peter Boer (52), auteur en postbesteller, debuteerde onlangs met Vol Hoofd, autistische notities. Het is een eerbetoon aan zijn zoon Jurre (14), die enkele jaren terug de diagnose kern-autisme kreeg, een milde vorm van PDD_NOS.

48 “De paniekmomenten zijn minder geworden” / Capellen scholengemeenschap tweede in race om Balans Award
ONDERWIJS / BALANS AWARD
Irene Hemels
Hoewel de 16-jarige Max Goossens (met Asperger en ADD) even niet meer naar school gaat, roemt zijn moeder de Van der Capellen Scholengemeenschap in Zwolle waar hij de afgelopen ruim vijf jaar zat. Zij looft de grote zorgzaamheid en betrokkenheid van de scholengemeenschap met bijna 1300 leerlingen. Van der Capellen werd tweede in de race om de Balans Award 2010.

50 Boeken
RECENSIES
– Help je kind met mindfulness angst te overwinnen
– Zelfcontrole, een sociaal-cognitief interventieprogramma voor kinderen met agressief en oppositioneel gedrag
– Positief en creatief opvoeden
– Jij mag niet meedoen; agressie tussen kinderen anders bekeken
– De zorg voor pleegkinderen
– Gedragsproblemen bij kinderen

52 “Ik herhaal net zo lang tot hij het kan dromen” / Rijles voor jongeren met autisme
UIT DE PRAKTIJK VAN
Maria van Amerongen
Autorijschool Peter Keppel uit Baarn volgde onlangs een speciale workshop en training om jongeren met autisme beter rijles te kunnen geven. Inmiddels heeft eentje zijn rijbewijs gehaald en hebben enkele anderen les. Van Keppel: “Ik vroeg me steeds af: hoe kan ik in dat koppie terechtkomen?”.

55 Balans regionaal

Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans

63 Balans service

64 Colofon