Balans Magazine — Jrg. 23 (juni/juli 2010) Nr. 6

3 Onder de indruk
VOORWOORD
Ids Terpstra, Arga Paternotte

4 Balans Selectief
Actuele berichten en praktische tips
– Wie staat er op de cover?
– Deze keer in BalansKIDS
– In Impulsief
– Verzending Balans Magazine
– Oproep: Thuistip
– Thuistip: Makkelijker aan tafel
– Vacature: Balans zoekt een ervaren netwerker, inspirator en communicator in de rol van voorzitter
– Nu leverbaar: Echt wel!
– Dyslexie-protocol mbo
– Oproep: Een bijzonder meisje met MCDD
– Gratis hulphond
– Bijzonder Wijs
– Brochure PGB
– Dyslexieleed voorkomen
– Oproep: Echtscheiding

8 Reacties van lezers
– Dexamfetamine (1)
– Dexamfatamine (2)
– Voeding en gedrag

9 Balans Award 2010

10 Voetbalkamp voor kinderen met ADHD of ASS
ADHD EN ASS
Joli Luijckx
Het gaat om de fun. Zo goed als de profs van Oranje die meedoen aan het WK in Zuid Afrika zijn ze misschien niet, maar het enthousiasme is er niet minder om. Dit weekend doen er 35 kinderen en jongeren mee aan het voetbalkamp van de organisatie Be Active. “Wij bieden uitdagende activiteiten aan”, legt organisator Rutger Pesch uit. “Zodat de kinderen het naar hun zin hebben en de ouders even met een gerust hart kunnen bijkomen van hun zware opvoedtaak.”

15 Privacy
COLUMN
Ginette Wieken

16 Een stoornis in het waarnemen / ‘Autisme zit dieper dan we denken’
AUTISME
Arga Paternotte
Peter Vermeulen over de rol van context bij informatieverwerking. Hij was ‘zo’n beetje in de war’ over de theoretische verklaringen van autisme. Het klopte voor hem niet meer zo en daarom besloot autisme-pedagoog Peter Vermeulen opnieuw te gaan studeren en te zoeken naar het waarom van het gedrag van autisten. Hij schreef er een boek over en inmiddels ziet hij dezelfde denkrichting terug in wetenschappelijk onderzoek.

21 Omgaan met verschillen

COLUMN
Katinka Slump

22 ‘Ik begreep ze zo goed’ / Over ouders met eenzelfde beperking als hun kinderen
Arga Paternotte
ERVARING
Kwam het door de vele boeken die ik las over de problemen van mijn kinderen, of was er meer aan de hand? Zou het kunnen zijn dat ik ook autisme heb, en mij vroeger daarom zo onbegrepen voelde? Is ons huwelijk daarom gestrand? Heb ik ook ADHD en daarom zoveel moeite met het huishouden? Talloze vragen spelen er door de hoofden van ouders die bij zichzelf of hun partner kenmerken ontdekken die horen bij de diagnose van hun kinderen. Ook op het forum van Balans is het een veelbesproken onderwerp.

25 Eetproblemen

WAT IK NOG VRAGEN WILDE OVER…

26 Ergotherapeut schreef boek voor leerkrachten over DCD / Meer begrip voor ‘onhandige’ leerlingen
DCD
Monique de Mol
Met de DCD-hulpgids voor leerkrachten legt ergotherapeut Eelke van Haeften uit hoe het motorisch onvermogen van een kind doorwerkt in het gedrag en het zelfvertrouwen. “Met extra zorg en begrip van de leerkracht kunnen kinderen met DCD gewoon meedoen op school en erbij horen”.

28 Recht op zorg / Begeleiding leerlingen met dyslexie op Den Bongerd een stap verder
DYSLEXIE
Monique de Mol
Zo’n drie jaar geleden werd op vmbo-school Den Bongerd in Oss een dyslexieteam samengesteld om het dyslexiebeleid vorm te geven. Op basis van het Protocol Leesproblemen en Dyslexie maakte zij een plan van aanpak voor de secties: talen, exacte vakken, zaakvaken en creatieve vakken. Jan Korsten is al vele jaren betrokken bij de begeleiding van leerlingen met dyslexie: “Nu alle schoolcomputers van leessoftware zijn voorzien, zijn we weer een stap verder gekomen in het aanbieden van ondersteuning aan dyslectische leerlingen”.

32 ‘Anders zijn’ / Kunstenares Els Deckers tekende boek over haar leven met ADD
ADD
Maria van Amerongen
Ze voelde zich niet gelukkig in haar vroege jeugd. Gebruikte haar creativiteit om te overleven. Onlangs kwam haar boek Alle Dagen Dromen uit, waarin ze in woord en beeld uitlegt dat ze ADD heeft er niks mis is met anders zijn. Els Deckers (23): “Als je jezelf blijft, word je daar een stuk gelukkiger van”.

34 Een kans om uit te blinken / Passend Onderwijs op z’n Amerikaans
ONDERWIJS
RenŽe van Notten
In de aanloop naar Passend Onderwijs kan het geen kwaad eens een blik over de grens te werpen. In het meinummer van BM beschreef RenŽe van Notten haar indrukken als leerling van een therapeutische privŽschool in de Verenigde Staten. In dit stuk vraagt zij zich af wat de filosofie is achter het idee dat iedereen de kans moet krijgen om uit te blinken. Ofwel Passend Onderwijs op z’n Amerikaans. In Amerika mag iedereen uitblinken. En ‘anders zijn’ is heel normaal.

36 ‘Knuffelen ging niet met Niels’ / Een moeder over haar zoon Niels met PDD-NOS en ADHD
BIJ ONS THUIS
Maria van Amerongen
“De Here God heeft bedacht dat we zo’n kind moesten krijgen”, zegt JosŽ van Wijk (34) uit Dronten over haar zoon Niels (12) met PDD-NOS en ADHD. Ze heeft het er wel moeilijk mee gehad. “Ik was altijd blij als de dag voorbij was. Op een gegeven moment dacht ik: ik zit op een soort nulpunt, waarom kan ik niet verder?”

40 Studeren met een functiebeperking / Op het HBO of de universiteit moet je overal zelf achteraan
DYSLEXIE
Britt van Kuijk
Is dat nou wel nodig? Een workshop ‘studeren met een functiebeperking’ volgen als je volgend jaar naar het HBO gaat en dyslexie hebt. Omdat ze goed voorbereid willen zijn op hun studie besluit Britt van Kuijk (16) met haar twee klasgenoten Lieke (18) en Jente (17) naar de voorlichtingbijeenkomst van het expertisecentrum handicap + studie te gaan. Ze verhaalt over haar ervaringen.

42 Hoe help je vreemde Snuiter Kobus? / Voorlichtingsboek in stripvorm over autisme
AUTISME
Joli Luijckx
Kraswerkjes en koppoters zoals de meeste jonge kinderen eerst maken heeft David Barth nooit getekend. Zo gauw hij een potlood kon vasthouden, maakte hij echte tekeningen. Nu , op 11-jarige leeftijd, maakte hij samen met zijn moeder een voorlichtingsboek over autisme. In stripvorm. Daarin speelt Kobus de hoofdrol. Net als tekenaar David – die het Syndroom van Asperger heeft – is het een leuke jongen, maar ook een beetje vreemde snuiter.

45 Dossier UWV
DE ZEEPKIST
Deze rubriek is een speakerscorner, waarin we lezers een platform aanbieden om hun zegje te doen.

46 Moeder van leerling met klassiek autisme neemt ‘de school bij de hand’ en kreeg een ‘Compliment’
BALANS AWARD
Irene Hemels
“Haar gevoel voor afstemming is perfect. Ze is een ambassadeur voor Passend Onderwijs.” Een enthousiaste directeur Frank de Graaf van Basisschool Het Kompas in Dronten nomineerde een moeder van een leerling met klassiek autisme voor de Balans Award 2009. Saskia Kramer bereikte daarmee de finale en kreeg een ‘Compliment’.

50 Een zinvolle diagnose / De bureaucratie in de jeugdzorg is wurgend geworden
KINDER- EN JEUGDPSYCHIATRIE
Arga Paternotte
Het zou over spelen en slapen gaan, omdat emeritus hoogleraar Frits Boer het eerste tot thema van zijn afscheidsrede had gekozen en over het tweede onderwerp net een boek heeft geschreven. Maar het ging over veel meer onderwerpen in het interview met deze veelzijdige kinder- en jeugdpsychiater, die in zijn werk altijd de balans heeft gezocht tussen het maatschappelijke en wetenschappelijke element. “Een diagnose is alleen zinvol als het een kind helpt.” Vanaf het septembernummer werkt Frits Boer als columnist mee aan Balans Magazine met het thema ‘Broers en zussen in Balans brengen’.

56 Met krijtjes een voetbalploeg tekenen / Een tekentherapeut over haar werk
UIT DE PRAKTIJK VAN
Maria van Amerongen
Marina Oxenaar is tekentherapeut met een eigen praktijk in Arnhem. Zij begeleidt met veel plezier bijzondere kinderen naar, zoals zij het zelf noemt, meer geluk en balans in hun leven. Brusjes en ouders zijn daarbij welkom. Kinderen kunnen ook voor een logeerweekeinde komen. De therapie wordt geheel of gedeeltelijk vergoed via de verzekeraar.

60 Boeken over ADHD en ASS
RECENSIES
Etiketten. Wel willen, maar niet kunnen: wat moet dat toch frustrerend zijn voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen die zich uiten in leren en gedrag.
Hoezo ADHD?
– Ritalin is de oplossing niet. Hyperactieve kinderen Žcht helpen!
– ADHD?!Wat nu? Een praktische wegwijzer voor ouders
– Sport en ADHD?! Wat kun je ermee?
– Storm in mijn hoofd. Gedichten over ADHD en autisme
– Zorgen dat het kwartje valt. Dagboek van de opvoeding van een puber met autisme en een verslavingsprobleem
Gewoon een huis in autismeland
Alleen met mijn wereld. Hoe ik leerde leven met autisme
Marcello en de echte wereld
Vriendschap, een gps op mars
Psychiatrische stoornissen. Problemen en risicosituaties
Spraak, taal en leren. Problemen en risicosituaties

64 Balans regionaal
Overzicht van activiteiten in de regionale afdelingen van Balans

71 Balans service

72 Colofon